Barnteater. "Jag tycker det är viktigt att ge barnen något annat än en skärm", säger Gunilla Wiklund till höger. Foto: Mikael Andersson

Här får barn njuta av Vivaldi

Kompositören Vivaldis musik är inte bara förbehållen konserthus och kulturkritiker. Med sin teaterföreställning vill mor och dotter Wiklund låta barn upptäcka den klassiska musikens storheter.

  • Publicerad 15:51, 27 apr 2018

Det är en liten mission jag har när jag spelar musik. Att visa att klassisk musik lika gärna kan finnas med som någon annan sorts musik

Hanna Wiklund är professionell violinist, specialiserad på barockviolin. Hon har jobbat med flera orkesterensembler och spelat i Sverige och Europa. Nu återvänder hon till sitt barndoms Kallhäll, med sin violin.

I teaterföreställningen Milles resa, som har premiär på Gamla folkets hus i Kallhälls villastad den 6 maj, syns hon tillsammans med sin mamma, Gunilla Wiklund.

– Jag växte upp här på teatern i Gamla folkets hus i Kallhäll (där teaterföreningen Teodok huserar reds anm.). Vi var här med hela familjen och teatern var vår gemensamma fritidsaktivitet, säger Hanna Wiklund när vi möter mor och dotter på teatern i april.

Igenkänning. Karaktären Mille, spelad av Hanna Wiklund, färdas med en hoverboard, en pryl som barn i publiken kan känna igen. Foto: Mikael Andersson

Musik. "Mille vandrar igenom sagan och känner ilska, ledsamhet och känslor som vi också får vara med och känna med hjälp av musiken", säger Hanna Wiklund, till höger. Foto: Mikael Andersson

"Kan tilltala flera generationer"

Iklädda sina scenkläder har de pausat dagens repetition för att berätta om föreställningen de har skapat tillsammans.

– Det är inte alla mammor som får den frågan vid 74 års ålder. Det är såklart fantastiskt att få göra det här ihop, säger Gunilla Wiklund.

– Mamma är en fantastisk aktris och jag ville ta tillvara på det och göra något tillsammans med henne, säger Hanna Wiklund

Föreställningen riktar sig till barn, och den berättar historien om Mille som är full av känslor. På sin färd genom skogen möter han en vägvisare som tar honom till flera karaktärer i skogen.

Berättelsen förstärks av klassisk musik, till exempel Antonio Vivaldis "Årstiderna".

– Det är inte popmusik eller vad man traditionellt tänker som barnmusik. Utan musik som även vuxna kan associera till. Vi tänker att föreställningen ska kunna tilltala flera olika generationer, säger Gunilla Wiklund.

"Viktigt att ge barnen något annat än en skärm"

Musiken, som till mestadels framförs live med dragspel och violin, speglar Milles känslor i sagan.

– Det är inte jättevanligt att man använder klassisk musik till barnteater, men vi tar korta snuttar. Det är en liten mission jag har när jag spelar musik. Att visa att klassisk musik lika gärna kan finnas med som någon annan sorts musik, säger Hanna Wiklund.

Hur har projektet påverkat er relation som mamma och dotter?

– Vi har ju blivit arbetskompisar på ett sätt vi inte har varit tidigare. Men det är klart att vi blir lite sura på varandra ibland. För Hanna är till exempel musiken det viktigaste, medan jag kan börja fundera på om jag ska spraya på lite mer guldfärg på dekoren – vi har lite olika prioriteringar. Men för det mesta har vi jätteroligt, säger Gunilla Wiklund.

Varför är det viktigt att komma hit och titta på den här föreställningen, tycker ni?

– Jag tror det kan bli väldigt fina diskussioner mellan barn och vuxna efteråt. Det blev det när vi hade barn från Ulvsättraskolan här som provpublik. Barnen började till exempel fundera på vad man kan vara arg över, och vad man inte kan vara arg över. Vi tror att föreställningen kan locka fram reflektioner bland barn och vuxna som kanske är svåra att komma in på till vardags, säger Hanna Wiklund.

– Jag tycker också det är viktigt att ge barnen något annat än en skärm. En verklighet där människor och deras känslor finns på riktigt, säger Gunilla Wiklund.

Milles resa

Den 6 maj klockan 14, har musikteaterföreställningen "Milles resa – en skogssaga", premiär på Gamla folkets hus i Kallhälls villastad. Föreställningen riktar sig till barn, 5-8 år gamla.

Bakom föreställningen står scenkonstföreningen Håll i hatten, bestående av Hanna och Gunilla Wiklund. Hanna Wiklund är musiker, känd från bland annat Lönnebergakvartetten. Gunilla Wiklund är pensionär och ett välkänt ansikte från Teodok, Föreningen för teater och dokumentation i Järfälla. Mer info finns på www.millesresa.se

Visa merVisa mindre