Här får anställda i Nacka kommun testa sig för covid-19

Den här månaden får alla kommunanställda i Nacka chansen att testa sig för coronaviruset. Resultatet efter en veckas testning visar att 11 procent har utvecklat antikroppar. – Ungefär en procent har haft en pågående infektion, säger kommunens stabschef Henrik Ahl.

  • Publicerad 13:08, 17 jun 2020

I en lång kö har anställda på Nacka kommun radat upp sig utanför Nacka gymnasium.

De är här för att göra provtagning för covid-19. Samtliga drygt 6000 anställda i kommunen, kommunala bolag och privata utförare inom vård- och omsorg har fått erbjudande att testa sig,

– Hittills är det ungefär 4 300 som har anmält att de kommer att göra testet, säger Henrik Ahl, stabschef på Nacka kommun.

Kostar miljoner

Masstestningen görs i samarbete med företaget Familjeläkarna och pågår 10-26 juni. Satsningen kan kosta kommunen upp till två miljoner kronor.

– Det övergripande syftet är att vi vill minska smittspridningen. Vi kan fånga upp de som har pågående smitta och skicka hem dem. Möjligheten att testa sig skapar också trygghet bland personalen, säger Henrik Ahl

Vad är det som gör att ni kan genomföra detta när regionerna har haft så svårt att få till testning?

– Regionerna har helt andra volymer och behöver ha helt andra system för att hantera de stora volymerna. För oss är det lättare att få kontakt med alla våra medarbetare. Testet vi gör är ett stick i fingret där svaret kommer på tio minuter, det är inget som behöver skickas på labb och analyseras. Det underlättar också.

Gun Mosson delar ut information till alla som ska testas. Foto: Pekka Pääkkö

Provsvaren visar både om man haft en infektion och byggt upp antikroppar, eller om man har en pågående infektion. De som testar positivt för pågående infektion blir hemskickade från jobbet direkt.

Efter en veckas tester (onsdag 17 juni) har cirka 11 procent av de kommunanställda testat positivt för antikroppar, vilket visar att de haft coronaviruset. 

– Ungefär 1 procent av de testade har haft pågående infektion, säger Henrik Ahl.

Det är jättespännande att få besked

Nico Stark

En av de som fick testa sig på onsdagen är Nico Stark, som jobbar på kommunens juridik- och kanslienhet.

– Det är jättespännande att få besked med testet. Det är bra att kommunen tar ansvar för personalen. Det är en trygghetsfråga för mej, säger han.

Nico Stark får ett stick i fingret av Lena Bjurwill, sjuksöterska från Familjeläkarna. En kort stund senare är provsvaret klart. Foto: Pekka Pääkkö

Efter en stund fick han beskedet: Provsvaret var negativt.

– Det känns bra, det är ett kvitto på att jag inte är smittad. Men det gäller att fortsätta vara försiktig och hålla avstånd, säger han.