Här fångas misstänkta männen på bild – strax innan dubbelmordet

Under onsdagen inleddes rättegången mot de två män som misstänks för det brutala dubbelmordet i Sätra. Bland åklagarens bevis mot männen finns bland annat dna-spår, pejlade mobiler och kameraövervakning. På en bild ses en av de misstänkta sätta på sig handskar strax innan de går mot mordplatsen.

  • Publicerad 05:00, 4 dec 2019

Förra veckan väcktes åtal mot den 27-årige man från Huddinge och den 28-årige man från Skärholmen som misstänks för det brutala dubbelmordet i Sätra den 10 april.

Enligt åklagaren ska de åtalade ha utfört mordet tillsammans med en tredje man, som nu är död. Den 25-årige mannen sköts ihjäl i Sätra den 13 april, bara tre dagar efter dubbelmordet.

Männen ska ha stämt träff med offren, en 18-åring och en 20-åring, och fått dem att gå ner i en källare i ett flerbostadshus. Där ska de misstänkta ha hotat de två unga männen att klä av sig nakna och sedan fått dem att sätta sig ner. Först då, sittande nakna på golvet, sköts de unga männen till döds. Gärningsmännen ska ha avlossat åtminstone nio skott med två olika skjutvapen.

Fångades av kameror innan mordet

I dag, onsdag, inleds rättegången mot de misstänkta, som båda förnekar brott. Bland åklagarens bevis finns övervakningsfilmer från kameror i Sätra centrum.

Männen har fångats på bild både före och efter tidpunkten för dubbelmordet. 27-åringen sågs strax innan anlända till Sätra centrum för att möta upp 28-åringen och den tredje mannen på en restaurang.

Bilder från kamerorna visar bland annat hur 27-åringen tar på sig ett par handskar under bordet. Därefter syns de tre misstänkta och de två offren gå i riktning mot mordplatsen.

Efter tidpunkten för mordet återvänder männen till restaurangen och en av dem slänger något som enligt utredarna ”har samma storlek och format som en telefon” i en soptunna utanför. Polisen misstänker att det är ett av offrens mobiltelefoner, som aldrig återfunnits.

Förrådet där de två mordoffren hittades avklädda och skjutna. Foto: Polisens förundersökning.

Har kartlagt mobiltrafik

Trots att offrens telefoner är försvunna har polisen lyckats spåra mobiltrafiken. Bland annat står det i utredningen att det ena offrets mobil kopplade upp mot en mast i Vällinge i Salem senare samma dag, samtidigt som en av gärningsmännens telefoner kopplade upp mot samma mast.

En fjärde person har berättat att han skjutsat de två misstänkta från Sätra till Södertälje och på vägen tagit en paus för att kissa och röka. Enligt åklagaren handlar det om att telefonen dumpats på vägen.

Skaffade ammunition åt vän

Bland åklagarens bevis finns också dna från 27-åringen som hittades på hylsor i källaren. Den misstänkte mannen förnekar dock all inblandning i mordet. Han förklarar dna-spåren med att han skaffat ammunition åt en vän, den man som sköts ihjäl den 13 april, en vecka innan dubbelmordet.

– Han bad om patroner, 9 millimeter. Jag hade fixat kanske åtta, nio stycken, säger han i förhör med polisen.

Enligt 27-åringen ska vännen ha uppgett att någon försökt skjuta honom, men att pistolen klickade. Efter dubbelmordet ska 27-åringen ha blivit ombedd att införskaffa ammunition igen, men vännen hann dö innan han kunde överlämna den. 

Kända av polisen

De misstänkta pekas ut som framträdande personer inom droghandeln i Sätra och en konflikt om narkotikaförsäljning med offren kan enligt utredningen ha varit en del i motivbilden.

– Min uppfattning är att samtliga inblandade personer har rört sig i kriminella miljöer, men målsägarna är inte dömda för allvarliga brott tidigare, sade kammaråklagare Daniel Insulander, strax efter att åtal väckts.

Rättegången mot de två åtalade männen väntas pågå under fyra dagar och avslutas den 12 december.