Här fångas "kolibrin" på film i trädgården

En förmiddag i förra veckan fick Täbybon Anette Larsen en ovanlig besökare i sin trädgård. Med sin lilla snabel flög det kolibriliknande djuret runt för att hämta nektar. Vi redde ut vad för slags bevingad gäst det handlar om.

  • Publicerad 16:27, 16 sep 2019

Det var i förra veckan som Anette Larsen snabbt var framme med kameran. Ute i hennes trädgård såg hon något hon inte sett tidigare. En liten flygande filur som svärmade runt bland blommorna i trädgården.

– Det var en ren slump att jag var hemma. När jag såg den tänkte jag "gud, vad är det här" och sprang in och hämtade kameran. Jag har aldrig sett något liknande, säger hon.

Ovanligt att se i Sverige

Trots sitt kolibriliknande rörelsemönster (som du kan se på film här ovan), är det faktiskt inte en fågel. Det som Anette Larsen lyckats fånga på film är en så kallad dagsvärmare.

Enligt biologen Didrik Vanhoenacker på Naturhistoriska riksmuseet kommer det ett antal svärmare varje år till Sverige, men de hör inte till vanligheterna.

– Ja, men visst ser den ut som en kolibri, men kolibris finns inte i Europa. Jag får många frågor om just den här, säger han.

Hovrar i luften likt en kolibri

I år kom fler svärmare än vanligt till Sverige, vilket kan bero på högre temperaturer vid Medelhavet, förklarar Didrik Vanhoenacker. Den har likt kolibrin en lång snabel och kan hovra i luften medan den suger nektar, vilket gör att den inte måste sätta sig på blomman.

– Det var det som var så häftigt, att ljudet var så högt från den, den brummade. Tittade man närmare såg den ut att stå helt still i luften, säger Anette Larsen.

Flyger söderut på sommaren

Den här typen av svärmare stannar inte i Sverige utan beter sig som en flyttfågel.

– Det är en "flyttfjäril". Den tillbringar vintern vid Medelhavet och på våren flyger de norrut. Men det är inte samma svärmare som kommer hit som lämnar Medelhavet, utan på vägen lägger de larver och det är de som kommer till Sverige, säger Didrik Vanhoenacker.

Vanligtvis kan det vara svårt att se en svärmare eftersom de är nattdjur. Dagsvärmaren gillar däremot att leta nektar även på dagen. Djuret följer även samma flygmönster så möjligheterna att se den igen finns, enligt Didrik Vanhoenacker.

– Jag har inte sett den igen tyvärr, men nu är jag borta på dagarna. Det var helt fantastiskt att få syn på den då i alla fall, säger Anette Larsen.