Här dyker han efter skräp

Ny sand, nya livbojar och soptunnor. Huddinge kommun har nu sett till att badplatserna i kommunen är redo för badsäsongen. Engångsgrillarna är största problemet, både på land och på botten.

  • Publicerad 13:53, 18 maj 2015

I tio år har Marcus Höök hjälpt Huddinge kommun med att ­skanna av botten vid de kommunala badplatserna.

Han är före detta yrkesdykare och officer i marinen. Han vet hur illa det kan se ut i vattnet.

– När jag började dyka här så hittade man allt möjligt. Det var cyklar, en rullstol och VHS-­spelare. Men det blir mindre och mindre för varje år, säger Marcus Höök.

Även om dykandet har gett ­resultat och det numera mest är småsaker som slängs i vattnet, så hittar de alltid några större och konstigare saker.

– Vi plockar upp minst en cykel varje år. Förra året hittade vi till exempel tre kick-bikes, vid tre ­olika badplatser, säger Marcus Höök.

Men det han hittar mest är glasflaskor och galler till engångs­grillar.

– Även små saker kan vara ­farliga. Det händer ofta att jag skär hål på min kevlardräkt när jag dyker efter saker, säger Marcus Höök.

Under några helger framåt ska han skanna av botten vid de kommunala badplatserna. Men redan nu har Huddinge kommuns gatu- och parkdriftsavdelning rustat upp badplatserna inför sommaren med nya soptunnor, bajamajor och ny sand.

Även på land är engångs­grillarna ett av de värsta problemen vid upprustningen och under bad­säsongen.

– Många lämnar kvar grillarna på marken när de är klara med dem och sedan ligger de där och rostar, ­säger Staffan Lövmark på gatu- och parkdriftsförvaltningen.

Huddinge kommun utreder just nu hur de ska höja standarden på badplatserna. För att skapa en jämnare nivå har man tagit fram listor på vad som ska finnas på varje kommunal badplats.

Bland annat tittar man på om man ska sätta ut speciella soptunnor för engångsgrillar.

– Även engångsgrillar som i dag slängs i soptunnor kan skapa ­problem. Grillarna är ofta varma och det smälter hål på soppåsen så att skräpet ramlar ut, säger Staffan Lövmark.

Utöver soptunnor för grillar innebär badplatsprogrammet att det på alla kommunala badplatser ska finnas livboj, bänk, cykelställ, soptunna och informationsskylt med adress och koordinater. Det är minimikravet, enligt förslaget.

Men det är inte aktuellt förrän tidigast nästa badsäsong, eftersom kommunfullmäktige beslutar om badplatsprogrammet först i höst.