Granhög. I hörnet Dalagatan/Odengatan där det tidigare har varit en officiell uppsamlingsplats har många slängt sina granar. Det är fortfarande okej att lämna granen i hörnet Torsgatan/Odengatan. Foto: Pekka Pääkkö

Här dumpas granar på "gamla" uppsamlingsplatser

Det ligger granhögar lite här och var i stan, både på officiella och "inofficiella" uppsamlingsplatser. På flera ställen där det tidigare har varit okej att lämna sin gran är det numera inte det. Trots det sköter sig de flesta bra, enligt Stockholm vatten och avfall.

  • Publicerad 11:30, 7 jan 2021

I år finns det 68 stationära uppsamlingsplatser och 26 tillfälliga ställen dit det kommer sopbilar för att hämta upp granarna. Men vissa platser där det tidigare har gått att lämna granen är inte officiella lämningsställen i år. På flera sådana, till exempel hörnet Dalagatan/Odengatan, ligger ändå högar med granar.

– Den vanligaste förklaringen till att platser är borttagna är att vi inte har fått tillstånd där i år. Vi kommer att titta på varför och vad vi kan göra bättre till nästa år. För att få aktuell information om var man kan lämna sin gran är det bäst att gå in på vår hemsida, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.

Har tydliggjort med skyltar

Hon betonar att de allra flesta stockholmare sköter sig bra och lägger sina granar på rätt ställen.

– Vi har märkt ut med skyltar så att det ska vara tydligt var det är en officiell uppsamlingsplats, men det är klart att jag kan ha förståelse för att folk går till en plats som tidigare varit en sådan av ren vana, säger Alexandra Fleetwood.

Ett annat problem som förekommer är "spontanhögar" med granar.

– Förra året hade vi 249 platser där någon bara slängt en gran och fler följt efter. Någon måste åka runt och samla in granarna och det är ju pengar som kan användas bättre, säger Alexandra Fleetwood och fortsätter:

Slängs med pynt och julgransbelysning

– Det förekommer också att folk slänger julgranar med belysning och pynt i. Det betyder att någon måste stå och plocka bort det.

Granarna som samlas in återvinns och blir biokol och fjärrvärme.

– Det innebär att vi tar bort koldioxid från atmosfären motsvarande utsläppen av 700 bilar på ett år, så det är rätt fantastiskt. Har man köpt en gran tycker jag att man ska göra rätt för sig och lämna in den, säger Alexandra Fleetwood. 

Många har slängt sina granar på den officiella uppsamlingsplatsen på Mälartorget... Foto: Mimmi Epstein

...men det finns även en hög vid den gamla, på Kornhamnstorg. Foto: Mimmi Epstein