Eldsjälar. Totalt är det 70 volontärer som hjälps åt att städa upp i Stockholms vatten. Foto: Sacharias Källdén

Här dumpades 90 elsparkcyklar i vattnet

700 kilo båtbatterier, 90 elsparkcyklar, trädgårdsmöbler, en motorcykel och en bil. Allt dumpat i vattnet från Djurgårdsbron utmed Strandvägens kaj. Vi åkte ut och tittade när volontärgruppen Rena Mälaren dök efter skräp.

  • Publicerad 20:00, 4 mar 2020

Det finns en kraft där ute som gör att jag får upp hoppet igen.

– Det är en bil här!

Ropet kommer från en dykare i vattnet som precis kollat in sjöbotten utmed ett parti av Strandvägen, några hundra meter bort från Djurgårdsbron.

– En bil?! Va! Hur fan har den kommit hit? utbrister Östermalsbon Torgny Jansson från kajkanten.

Han är bara en av alla de förbipasserande som nyfiket stannat till här vid Strandvägens kaj idag – tredje dagen i rad som volontärgruppen Rena Mälaren dyker efter skräp som dumpats i vattnet här.

Hittills har man vid Strandvägen tagit upp 90 elsparkcyklar, 700 kilo båtbatterier, över hundra vanliga cyklar, däck, kundvagnar, trädgårdsmöbler, motorcyklar och nu även en gammal upp-och-nedvänd Volkswagen, inkörd i dyn.

70 volontärer

– Det är mycket mer skit i vattnet än jag någonsin kunnat tro. Jag vill påverka. Jag vill bidra med att rena Mälaren, säger volontären Marc San Martin.

Han känner iniativtagaren Fredrik Johansson genom dagliga verksamheten Främja på Erstagatan, varifrån flera ungdomar är med och hjälper till. En annan från Främja är Sara Backterman.

– Man blir ledsen när man ser hur folk skräpar ner. Det är så onödigt, säger hon.

Hittills har 70 volontärer anslutit sig till projektet som går ut på att rena den Stockholmsangränsade delen av Mälaren (som rinner ut i Östersjön) på miljöfarliga gifter – en idé som föddes för 1,5 år när fritidsdykaren Fredrik Johansson gjorde en häpnande upptäckt.

Det var när han skulle fotografera sin kompis båt under vattnet vid Stadshuset och fick syn på botten som var helt full av båtbatterier.

"Tar död på våra fiskar"

– Det var väl då jag tappade det. Jag kände att jag måste börja plocka upp de här. Batterier är väldigt giftiga för alla organismer. De tar död på våra fiskar, säger Fredrik och fortsätter:

– Jag känner ilska, frustration och sorg. Men också jävligt mycket glädje över alla som vill hjälpa till. Det finns en kraft där ute som gör mig så otroligt glad, som gör att jag får upp hoppet igen.

Udda fynd. För några veckor sen hittade Fredrik Johansson en påse med spår från ett bankrån. Foto: Sacharias Källdén

Jättemycket. Många förbryllades av hur mycket skräp som tagits upp från botten. Foto: Sacharias Källdén

Fredrik har varit ute sporadiskt med volontärgruppen och dykt efter skräp vid olika kajer i Stockholm. Men tanken är att de från och med 1 april ska göra det mer regelbundet, berättar han. Varje måndag.

– Målet är att få upp så mycket gifter som möjligt från botten. Sen är det också att väcka opinion och få folk att förstå att vi inte kan behandla vår planet på det här sättet, säger Fredrik.

Medan vi står och pratar drar några volontärer upp delar av en förmulten cykel, en kundvagn från Ica Banér, en trädgårdsfåtölj, ett batteri.

Vad är det konstigaste du har hittat?

– För några veckor sedan hittade jag en konsumkasse med pengapåsar som man hade förr. Det är väl från något gammalt bankrån. Jag ska lämna det till polisen, säger Fredrik.

Skräpet har samlats upp på kajkanten en bit bort, placerade så att de bokstaverar "Rena Mälaren", sett från ovan.

– Vi vill nå ut med projektet så fler engagerar sig.

Härnäst ska skräpet köras till Allt för sjön-mässan och visas upp i en monter. Därefter körs det till soptippen.

Maria Hammarsköld är ute på promenad på Strandvägen med sin hund Macho.

– Det är helt absurt. Och så bor vi så fint. Hoppas att det här uppmärksammas nu så att folk slutar, säger hon.

Vill bidra. Här hjälper Christina Eriksson, Sara Backterman och Marc San Martin, som går på daglig verksamhet hos Fredrik, att dra upp ett av Strandvägens fynd. Foto: Sacharias Källdén

Gift. Nästan ett helt ton med båtbatterier har man plockat upp vid Strandvägens kaj. Foto: Sacharias Källdén

Så kan du engagera dig

Fredrik Johansson uppmanar folk att ta kontakt med honom om de vill hjälpa till med Rena Mälaren. Han nås på Instagram renamalaren eller mejl fredrik.johansson@framja.se.

Storslaget. Skräpet vid Strandvägen placerades så de skulle bilda bokstäver med budskapet Rena Mälaren. Foto: Jonas Böttiger