Grönvitt på Götgatan. Trafikkontoret har valt färg efter placering när det gäller nya avdelarna. Foto: Läsarbild

Har du sett trafikkontorets oblyga Bajenpassning på Södermalm?

Nej, det är inte någon bajare som tagit saken i egna händer. Trafikkontorets nya avdelare på Götgatan är specialbeställda.

  • Publicerad 15:32, 15 aug 2016

Södra delen av Götgatan har i dagarna fått nya pinnar, trafikdelare på fackspråk, som ska göra det omöjligt för bilar att köra eller parkera på cykelbanan.

De sitter stadigt fast i marken och har starka reflexer. Så långt är allt som det brukar. Men istället för den vanliga gula eller orangea färgen lyser Götgatans nya pinnar i grönvitt.

Ett beställningsjobb

En gerilla-aktion från fanatiska Hammarbyfans runt Skanstull?

Nej, den här gången är det tjänstemän på trafikkontoret som själva sett till att avdelarna fått ”rätt” färg.

– Visst är det ett passande färgval för Södermalm! säger Anders Porelius, pressansvarig på trafikkontoret som intygar att det inte är ett utslag av ansvarig beställares egna preferenser.

– När jag träffade honom och frågade: ”Handen på hjärtat, vilket lag håller du på?” svarade han Djurgården. De här färgerna har valts för att passa på Götgatan, säger Porelius.

Reflexer viktigare än färg

Trafikdelarna är beställda via en svenskt företag och tillverkas i Texas, USA. De går enligt Anders Porelius att få i en mängd olika färgkoder.

– Det viktigaste är att de måste reflektera, själva färgvalet spelar egentligen ingen roll. Men vi tror inte att de på Söder kommer att klaga på färgvalet, säger Anders Porelius.

När får Östermalm motsvarande pinnar i Djurgårdenfärgerna?

– Det är något vi får ta i beaktande, säger Anders Porelius.

LÄS ÄVEN Hammarby-hyllningen i Liljeholmen godkänd av staden

Stolparna sitter på sträcken mellan Åsögatan och Ölandsgatan och kommer att sitta där under hela vintern.