Vill locka till samtal om livet. Foto: Andreas Enbuske

Har du också sett Åkes lappar om vad man ska göra av sitt liv?

Du har sett lapparna på stan och tänkt ”vad är det här?” Vi fick tag på Åke, 65, som satt upp dem. ”Ska man satsa på tvåsamheten och skaffa gasolgrill eller finns andra sätt att leva?” säger han.

  • Publicerad 21:10, 7 apr 2016

De sitter på elskåp och plank runt hela Stockholm. Lapparna med texten ”Vad ska man göra av sitt liv?”

Den som ligger bakom heter Åke Iggström, en 65-åring Kungsholmsbo, som brinner för djupa samtal kring frågor om vår existens och vårt vardagsliv.

– Ja, det är jag som satt upp lapparna. Jag vill dra igång diskussionsgrupper om de här viktiga frågorna som nästan aldrig kommer upp i debatten och som jag tror att människor funderar över, säger han.

Sedan lapparna börjat komma upp på stan har ett 40-tal personer hört av sig. Tre diskussionsgrupper är redan igång. De flesta deltagarna är mellan 20 och 30 år och alla träffas för samtal hemma hos Åke på Kungsholmen en gång i veckan.

– Det är mycket tankar om livet som kommer upp. Kanske om relationer, om vad som är viktigt. Ska man satsa på tvåsamheten och skaffa gasolgrill eller finns andra sätt att leva? säger Åke Iggström.

Finns det det?

– Ja det är rätt förödande att sitta åtta timmar på ett jobb fem dagar i veckan livet ut och som ofta kanske inte är så himla viktigt. Man kanske jobbar som säljchef och försöker sälja barnvagnar eller chokladkakor eller vad som helst. Det kanske inte är en riktig livsgärning, säger han.

Lapparna på stan har gett honom många nya anledningar att diskutera saken.

– Jag har lite svårt att ta emot fler deltagare just nu. Men jag kommer att starta nya grupper så man kan absolut anmäla sitt intresse, säger Åke Iggström.

Tillbaka till tvåsamhet och gasolgrill kontra andra sätt att leva. Vad är bäst?

– Det beror på vem man är. Själv har jag mestadels levt ensam som jag gör nu men jag har två barn och har också levt i förhållanden. Det är en öppen fråga som man bör diskutera.

Inget new age eller religiöst

Åke Iggström ser sig själv som samtalsledare och i viss mån mentor. Deltagarna måste vara under 40 eftersom det är i den åldern personer funderar mest över sitt liv, säger han. Det är gratis att vara med och new age, ”flum” och religiösa tankar är bannlysta i diskussionsgrupperna.

Innan Åke Iggström blev pensionär jobbade han inom psykiatrin.

Hemsida som lappen hänvisar till är Eftertanke.org

Visa merVisa mindre