Här driver SD-politikern med Greta Thunberg

SD-politikern Louise Wallenblad i Nacka lade i helgen upp en video på Facebook där hon driver med Greta Thunberg. ”Videon hade inget annat syfte än att underhålla mina Facebook-vänner”, förklarar hon i ett mejl.

  • Publicerad 16:01, 25 sep 2019

Knappt två dagar efter att ungdomar över hela världen demonstrerat mot klimatförändringarna, och hyllat svenska Greta Thunberg, dök det upp en video på Sverigedemokraten Louise Wallenblads Facebooksida.

När Mitt i får tips om videon är den redan borttagen. Men en skärmdump visar Louise Wallenblad med flätor i vad som framstår som en tydlig imitation av Greta Thunberg.

Louise Wallenblad är 28 år gammal och är ersättare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Nacka. Hon vill inte prata om videon i telefon men svarar på Mitt i:s frågor via mejl.

Vad ville du säga med videon?

”Självklart hade jag inget jag ville säga med videon, annat än att ge mina Facebookvänner lite underhållning”.

Du är folkvald politiker och sitter i fullmäktige i Nacka. Vad tycker du en sådan här video ger för signaler till väljarna?

”Det fanns inte något politiskt syfte, och den är heller inte tänkt att ge några särskilda signaler. Jag är övertygad om att våra väljare inte har några problem med lite satir”.

Videon lades alltså upp under helgen men låg inte kvar på Facebook på måndagen.

När tog du bort videon och varför?

”Videon är nedtagen och Facebook-kontot är pausat till dess att jag kan säkerställa att obehöriga inte längre har tillgång till mina uppladdningar.”

Bär lapp med texten ”AFA”

I videon bär Louise Wallenblad en klisterlapp på tröjan där det står ”AFA” vilket syftar på den vänsterextrema organisationen Antifascistisk aktion.

Louise Wallenblad förklarar att det syftar på en tröja Greta Thunberg burit offentligt, och som av vissa debattörer beskrivits som en tröja med Afa-symboler.