Förra året gjorde pandemin att allt fick ställas in. Men i år har tre olika gäng med vaccinerade 65-plussare åkt till Sätra Brunn mellan Västerås och Sala för det seniorkollo som Sundbyberg stad arrangerar sedan flera år tillbaka.

Lena Dagbacke, 75, och Eivor Karlson, 79, är vänninor och gamla arbetskollegor på bankkontor. De åkte på kollot i slutet av augusti. Vi träffade dem vid bussen som skulle åka från Vasagatan till kollot.

– Jag ser fram emot god mat och trevligt umgänge. Bara att efter all ensamhet få sitta och äta med människor. Jag är så glad att jag kom med, sa Lena före avfärd.

Eivor såg mest fram emot att komma hemifrån ett tag.

– Att få se något annat än Sundbybergs gator. Och att ha trevliga människor runt sig hela tiden.

Ginger Jureskog, 75, är ordförande för SPF Seniorerna Sundbyberg. Hon har hälsat på kollot förut i SPF-rollen, men nu var hon med första gången som deltagare.

– Jag ser mest fram emot att simma och bada i den uppvärmda poolen. Men också att att träffa nya människor och att umgås såklart.

Bara för sundbybergare

Seniorkollo är ett samarbete mellan Sundbybergs stad och pensionärsorganisationerna SPF och PRO. Kollot är för alla som bor i Sundbyberg och är över 65 år. Nytt föri år var alltså att alla deltagare också behövde vara vaccinerade mot covid-19.

2 600 spänn kostar det att åka – och staden ordnar med resa, boende och aktiviteter för alla dagar.

Ida Drotz har varit en av kolloledarna i år.

– Det är fullt med aktiviteter som är frivilliga att vara med på. Allt från sittgympa, vattengympa till yoga, säger hon.

Käkar ihop

Måltiderna käkas tillsammans och hela anläggningen har varit vikt för Sundbybergs kollo-pensionärer.

– Det är väldigt unikt för Sundbybergs stad att ha det här kollot. Det är inte många kommuner som har det. Och vi är jätteglada att vi kom iväg i år, säger Ida Drotz.