Ginger Jureskog och Lena Dagbacke, båda 75 bast, var två av de som åkte på seniorkollo i stadens regi. Foto: Olle Anrell

Här drar seniorerna iväg på kollo

Förra året fick det populära kollot ställas in. Men i år var det äntligen dags igen för Ginger Jureskog, Lena Dagbacke och en massa andra seniorer att hoppa på kollobussen från Sumpan.

  • Publicerad 01:15, 4 sep 2021

Förra året gjorde pandemin att allt fick ställas in. Men i år har tre olika gäng med vaccinerade 65-plussare åkt till Sätra Brunn mellan Västerås och Sala för det seniorkollo som Sundbyberg stad arrangerar sedan flera år tillbaka.

Lena Dagbacke, 75, och Eivor Karlson, 79, är vänninor och gamla arbetskollegor på bankkontor. De åkte på kollot i slutet av augusti. Vi träffade dem vid bussen som skulle åka från Vasagatan till kollot.

– Jag ser fram emot god mat och trevligt umgänge. Bara att efter all ensamhet få sitta och äta med människor. Jag är så glad att jag kom med, sa Lena före avfärd.

Eivor såg mest fram emot att komma hemifrån ett tag.

– Att få se något annat än Sundbybergs gator. Och att ha trevliga människor runt sig hela tiden.

Ginger Jureskog, 75, är ordförande för SPF Seniorerna Sundbyberg. Hon har hälsat på kollot förut i SPF-rollen, men nu var hon med första gången som deltagare.

– Jag ser mest fram emot att simma och bada i den uppvärmda poolen. Men också att att träffa nya människor och att umgås såklart.

Bara för sundbybergare

Seniorkollo är ett samarbete mellan Sundbybergs stad och pensionärsorganisationerna SPF och PRO. Kollot är för alla som bor i Sundbyberg och är över 65 år. Nytt för
i år var alltså att alla deltagare också behövde vara vaccinerade mot covid-19.

2 600 spänn kostar det att åka – och staden ordnar med resa, boende och aktiviteter för alla dagar.

Ida Drotz har varit en av kolloledarna i år.

– Det är fullt med aktiviteter som är frivilliga att vara med på. Allt från sittgympa, vattengympa till yoga, säger hon.

Käkar ihop

Måltiderna käkas tillsammans och hela anläggningen har varit vikt för Sundbybergs kollo-pensionärer.

– Det är väldigt unikt för Sundbybergs stad att ha det här kollot. Det är inte många kommuner som har det. Och vi är jätteglada att vi kom iväg i år, säger Ida Drotz.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15

Nu stiger smittan igen

Nyheter Fler fall av covid-19 i Solna och Sundbyberg. Allt fler testar positivt för covid-19 i Solna och Sundbyberg. Det visar den senaste statistiken.lördag 18/9 10:15