Här mumsar några av Bögs gårds kossor på de donerade äpplena. Foto: Sara Lindberg

Här donerar matbutiken ett halvt ton äpplen

När Ica Maxis butikschef Roger Holgersson insåg allvaret bestämde han sig för att agera. De donerade ett halvt ton äpplen och slutade köpa in utländskt kött. – Alla har ett ansvar, både butikschefer och kunder, säger han.

  • Publicerad 16:05, 12 jul 2018

När Roger Holgersson inte jobbar som butikschef på Ica Maxi i Häggvik tar han tillsammans med sin sambo hand om deras hästar.

Sedan torkan slog till har de behövt åka land och rike för att jaga fatt i foder.

– Vi har upplevt det här på nära håll själva och när jag förstod hur illa det var för Anders så ville jag dra mitt strå till stacken, säger Roger.

Donerade halvt ton äpplen

Anders heter Ström i efternamn och driver Bögs gård i Sollentuna. De har länge samarbetat med Ica Häggvik och när Roger ringde imorse och frågade om han inte ville ha en pall äpplen till kossorna gick det undan.

– Vi ligger i Sollentuna och det lokala har alltid varit viktigt för oss så vi åkte ut direkt och spred ett halvt ton äpplen till kossorna och kalvarna. Det kan inte ersätta deras huvudföda men det är i alla fall någonting, säger Roger.

Överskott på svenskt kött

En konsekvens av den extrema torkan och foderbristen har varit långa köer till slakterierna.

Alla har ett ansvar

Roger Holgersson

När djuren riskerar att svälta ihjäl väljer nämligen många att istället slakta dem vilket kortsiktigt kan leda till ett överskott av svenskt kött på marknaden.

– I och med det så måste vi se till att våra kunder köper svenskt kött. Där tycker jag alla har ett ansvar, både butikschefer och kunder.

Stopp för utländskt kött

Igår tog de därför ett beslut. Inget mer utländskt kött kommer köpas in till butiken. Långsiktigt är dock Roger rädd för det istället inte kommer finnas något svenskt kött att tillgå.

– När alla slaktar samtidigt så uppstår det såklart en brist längre fram. Det kommer ta tid innan beståndet hämtar sig från den här torkan.

 

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24