Sachin, 13, hjälper två yngre kollodeltagare att blanda färg. Foto: Emma Löf Hagström

Här designar barnen en drömbänk

En sittmöbel i spännande färger med fotstöd, justerbart ryggstöd, mugghållare och plats för de allra minsta. Deltagarna på Tensta konsthalls snickarkollo har fått bygga en drömbänk – som nu ska få pryda Tensta konsthalls kolonilott.

  • Publicerad 10:10, 16 aug 2019

I Tensta konsthall sitter ett tiotal barn i olika åldrar djupt koncentrerade. Det filas, sågas, byggs och målas för fullt. Under sista sommarlovsveckan hålls här ett drömsnickarkollo, där konstruktion och funktionalitet är i fokus.

– Tanken är att barnen ska få lära sig grunder i snickeri, något som annars är rätt så otillgängligt, säger Ockie Basgül Dogan, konstnär och ledare för veckan.

Tillsammans har deltagarna suttit ner och kommit på idéer för årets stora projekt: en bänk som ska pryda Tensta konsthalls alldeles egna kolonilott.– När vi fick frågan om vi ville ställa bänken där kunde vi inte tacka nej, det är ju en ära och det tyckte barnen också. Vanliga parkbänkar brukar inte vara så kreativa eller inbjudande, så vi ville göra något lite utöver det vanliga, säger Ockie Basgül Dogan.
 

Konstnären Ockie Basgül Dogan assisterar vid sågning. Foto: Emma Löf Hagström

Lily Lebrun, 11, snickrar på ett E till texten "Tensta konsthall". Foto: Emma Löf Hagström

Bänken ska bland annat utrustas med ett fotstöd som även kan agera sittplats för de allra minsta. Dessutom ska den ha ett justerbart ryggstöd – allt för att den ska vara så tillgänglig som möjligt.

– Det roligaste hittills har varit att "brainstorma" och tillsammans komma på kreativa förslag för hur vi ska bygga bänken. Vi kom på att man kunde ha en mugghållare och ett armstöd till exempel. Det är roligt när ens idéer kan bli till verklighet och att få vara med och skapa det själv, säger Sachin,13.

Under varje lov håller Tensta konsthall i något slags konstläger för barn och unga, där de tar in konstnärer eller samarbetar med olika konstskolor och arbetar utifrån ett specifikt tema. Trycket brukar vara stort.

– Det är viktigt för oss att kunna erbjuda en verksamhet när skolorna är stängda, och det brukar vara väldigt populärt. Sommarens första kollo hade en lång väntelista, säger Hanna Nordell, producent på Tensta konsthall.

– Jag är glad att jag kunde vara med på årets snickarkollo. Jag kände att jag ville göra något annat sista sommarlovsdagarna än att bara hålla på med mobilen så det här var perfekt. Det har på många sätt varit en utmaning, men vi tar hjälp av varandra och kommer på lösningar tillsammans. Det är väldigt roligt, säger Lily, 11.

Den 24 augusti är det i samband med "Orten odlar" officiell invigning för bänken på Tensta konsthalls kolonilott, som ligger vid Tensta fritidsträdgårdar. Då är alla välkomna att provsitta.

Bokstäverna som senare ska bilda "Tensta konsthall". Foto: Emma Löf Hagström