Här cyklar 24 personer olagligt – på 2 minuter

Cyklister som kör mot rött är en vanlig syn vid Nybrokajen. Men få trodde att det var så här vanligt.

  • Publicerad 15:00, 5 sep 2018

När StockholmDirekt besöker rödljuset vid Nybrokajen på onsdagsmorgonen cyklar inte mindre än 24 personer antingen mot rött eller tar vägen över gångbanan – under de två minuter vi filmar.

Stor polisinsats mot cyklister vid Slussen

När trafikkontoret på Stockholms stad får ta del av filmmaterialet reagerar man starkt.

– De som cyklar mot rött eller ut på gångbanan gör naturligtvis fel. Vi har ett tydligt rödljus och en stor skylt som visar vad som är gångbana. Vår bedömning är att folk är medvetna om att de gör fel och tar en rövare för att komma fram snabbare. Nu är det en fråga för polisen hur man ska få ordning på det här, säger Erik Söderberg, pressinformatör på trafikkontoret.

Platsen kan komma att göras om

Enligt trafikkontoret kan den olovliga cyklingen inte skyllas på platsens utformning. Erik Söderberg stänger dock inte dörren för eventuella förändringar i framtiden.

– Trafikförvaltningen har långsiktiga planer på förändringar för spårvägen på platsen. Det är möjligt att man i samband med det kan göra vissa åtgärder som innefattar cykelbanan. Men vi anser att det är tillräckligt tydligt som det är idag, säger han.

JARNLO: Nu slutar jag cykla mot rött

Cykelexperten Krister Isaksson har också tittat på filmen och ser flera potentiella lösningar för att få bort körningen mot rödljus.

"En utmärkt plats att utforma med en så kallad fri högersväng för cykeltrafiken, det vill säga att flytta ut trafiksignalen åt vänster i bilden och dra cykelbanan till höger om trafiksignalen. Och över cykelbanan anlägga ett oreglerat övergångsställe", skriver han i ett mejl till StockholmDirekt.

En annan lösning vore att helt enkelt ändra reglerna, menar Krister Isaksson.

"Staden kan verka för en ändring av regelverket och göra det möjligt för cyklisterna att vid dessa typer av högersvängar undantas från trafiksignalen", skriver han.

Få cyklister respekterar rödljuset vid Nybrokajen. Foto: Hampus Jarnlo