Fakta

Detta visar vår granskning av hotellhusen

Mitt i har i flera artiklar granskat vanliga hyreshus som förvandlas till hotell i Stockholms innerstad. Vi har berättat om utdrivna hyresgäster, falska namnskyltar och skyhöga hyror och om hyresvärdar som tänjer på lagen.

I flera fall har de kvarvarande hyresgästerna känt sig tvingade att flytta – eller erbjudits stora summor pengar för att ge sig av.

Hyresgästföreningens jurister utreder fenomenet och enligt Stockholms stad kan hotellhusen vara otillåtna.

I oktober 2018 stoppades ett av hotellprojekten i länsstyrelsen.

Visa merVisa mindre

Här checkar Mitt i in i olagliga hotellhuset

Hyresvärden förnekar att han driver hotell i Vasastan. Nu kan Mitt i avslöja att han ljuger – och att han bryter mot lagen. I ett hyreshus på Sveavägen kan vem som helst hyra rum för en weekend.

  • Publicerad 07:59, 2 jul 2018

”Omåttligt populärt som semesterboende för nöjesresande i centrala Stockholm.”

”Allt som behövs för två nätter i huvudstan!”

Så marknadsförs och recenseras lägenheterna på attraktiva Sveavägen 74 och 76 i Vasastan. Här finns hela 20 hotellägenheter som hyrs ut under enstaka nätter för mellan 1 500 och 4 000 kronor per natt. Och att få ett rum här är busenkelt.

2 400 kronor för två nätter

Med några dagars varsel lyckas Mitt i Vasastan boka en weekend för 2 400 kronor via den internationella hotellsajten Booking.com. För priset får vi ett rum för två nätter utrustat med lakan, handdukar och turistinformation.

Fräscha lakan och handdukar. Lägenheterna på Sveavägen liknar vanliga hotellrum. Foto: Pekka Pääkkö.

Här finns ingen reception, men i övrigt fungerar verksamheten som ett vanligt hotell. Trapphuset är kameraövervakat, dörrarna är utrustade med kodlås och här finns lappar som informerar hotellgästerna om att de inte får festa eller föra oljud efter klockan 22.00. På innergården finns ett bagageutrymme att låna.

På väggarna sitter skyltar om rökförbud och i en pärm på bordet finns en karta över sevärdheter i centrala Stockholm. All information är på engelska.

Foto: Pekka Pääkkö.

Polisen: Det är hotell

Husen på Sveavägen 74 och 76 ägs av hyresvärden Jan Fredegård på fastighetsbolaget Senator AB. Mitt i har vid flera tillfällen försökt komma i kontakt med honom, men han vägrar att ställa upp på en intervju. Han förnekar dock bestämt att han bedriver hotellverksamhet i sina hyreshus i innerstan.

Men enligt polisen råder det inga tvivel.

– Det är 20 rum och de hyrs ut i några enstaka nätter i rad, och gränsen för hotellverksamhet är fem rum eller nio bäddar. Det är ett hotell, säger Harpreit Kaur på polisens rättsenheten i Stockholm.

Skyltar leder turisterna rätt. Foto: Pekka Pääkkö.

Har inget tillstånd

Husen är registrerade som vanliga hyreshus hos Lantmäteriet. Men här finns i stort sett inga vanliga bostäder kvar. Enligt folkbokföringen bebos bara fem av lägenheterna, resten hyrs ut till företag eller som weekendboenden på sajten Booking.com. Mitt i har sökt hyresgästerna, men ingen vågar uttala sig.

Jan Fredegård har tidigare påstått att han hyr ut lägenheter för långtidsuthyrning, men Mitt i:s granskning visar alltså att han ljuger. Vi kan också berätta att han saknar tillstånd för att bedriva hotellet på Sveavägen, vilket krävs för att verksamheten ska vara laglig. I polisens register finns inga inkomna ansökningar och inga tillstånd.

– Om det saknas tillstånd är det ett brott mot lagen om hotell- och pensionatsrörelse, säger Harpreit Kaur.

Enligt polisen kan lagbrottet leda till böter, eller att hela verksamheten måste avvecklas.

Mitt i fortsätter att söka Jan Fredegård.

Här checkar Mitt i in – i bilder

Boendet får toppbetyg på hotellsajten booking.com. Foto: Skärmdumo booking.com

Lägenheterna hyrs ut av ApartDirect, som i sin tur hyr av hyresvärden. Foto: Pekka Pääkkö

På Sveavägen 74 och 76 hyrs 20 lägenheter ut som regelrätta hotellrum. Mitt i checkar in. Foto: Pekka Pääkkö

På dörren sitter ett kodlås som leder in till den toppstädade lägenheten. Foto: Pekka Pääkkö

Lägenheten är försedd med karta och turistinformation på engelska. Foto: Pekka Pääkkö

Bagageförråd till hotellgästerna finns på innergården. Foto: Pekka Pääkkö

Fakta

Alla artiklar i Mitt i:s granskning

30 april: Mitt i avslöjar: Hyreshus i innerstan töms och hyrs ut för 1 000 kronor per natt. Flera hyresgäster berättar om vräkningar, fejkade namnskyltar och tömda hus.

Hyresrätter hyrs ut för 1000 kronor natten

1 maj: Hotellhusen kan vara ett brott mot bygglagen, säger Stockholms stad. Och enligt branschorganisationen Visita rör det sig om hotellverksamhet som kräver tillstånd.

Hotellhusen kan vara brott mot bygglagen

11 maj: Hyresvärden Richard Ghneim tömmer sina hus för att hyra ut till hotellföretag. Domar från Hyresnämnden visar hur värden anklagat hyresgäster för sabotage och hotat sjuka 80-åringar med vräkning. Men han har inga bevis, och hyresgästerna får bo kvar.

Så försöker han vräka boende i ”hotellhusen”

11 juni: Hyresgästen Renée är ensam förstahandshyresgäst i sin trappuppgång och har sett sitt hus förvandlas till hotell. Nu försöker värden köpa ut henne. ”Jag blev erbjuden 150 000 för att flytta”, berättar hon.

”Jag blev erbjuden 150 000 för att flytta”

Visa merVisa mindre