FRAMTIDEN. Silver Life bygger äldreboende i Väsby, bland annat ett 70 meter högt hus som blir kommunens nya landmärke. Foto: Ripellino Arkitekter

Här byggs lyxigare äldreboende i nytt landmärke – mitt i Väsby

"En plats att åldras med stil." Det kan sägas vara något av mottot för det nya äldreboendet Silver Life som ska byggas bredvid Väsby Centrum. Men smakar det så kostar det – lite extra.

  • Publicerad 15:13, 25 jan 2019

Det ska vara lika kul att vara senior på Silver Life som att vara student i Uppsala.

Silver Life, som ingår i bostadsprojekt Fyrklövern, fick nyligen bygglov beviljat. Första steget blir att riva den trevåningsbyggnad som i dag ligger vid Väsby Centrum södra entré, vägg i vägg med själva centrumbyggnaden. Det arbetet börjar i mars och kommer att ta några månader. Därefter påbörjas nybyggnationen som kommer bli mycket större än det hus som rivs, både räknat i markyta och i antal våningar. Silver Life beräknas vara inflyttningsklart 2021.

– Starten är efterlängtad, inte bara av Silver Life själva och kommunen. Silver Life är det bostadsprojekt inom Fyrklövern som utan jämförelse drar till sig mest intresse från allmänheten. Det verkar finnas ett  stort sug efter en modern och fräsch boendeform för seniorer, säger Alarik von Hofsten, projektansvarig för stadsdelen Fyrklövern. 

Hundra lägenheter

Mats Sundbom, som är vd för Silverlife, berättar att i Väsby ska man bygga 100 lägenheter, fördelat på 70 hyresrätter och 30 bostadsrätter. Dessutom kommer 54 lägenheter med vård- och omsorgsboende att byggas. För de sistnämnda behövs biståndsbeslut.

– Vår ambition är att bygga nära vatten eller nära centrum, och i Väsby blir det så nära centrum man kan komma. Det största huset får kopparfasad och blir 70 meter högt och därmed ett nytt landmärke i Väsby kommun, säger han.

I konceptet satsar man stort på service och komfort. På taket, mellan husen, byggs en takträdgård med plats för aktiviteter, i botten på ett av husen finns en restaurang, det kommer att finnas träningsanläggning med sjukgymnaster, spa och bastu, samt en lounge med ett serviceteam.

– Ett friskt, aktivt, socialt par är drömkunden. Hos oss kan man hålla sig frisk längre och vi motverkar social isolering. Det ska vara lika kul att vara senior på Silver Life som att vara student i Uppsala, säger Mats Sundbom och skrattar.

Kritik mot Silver Life

Silver Lifes äldreboenden har fått kritik för att endast vara till för pensionärer med pengar.

– Vi bygger en dyrare produkt, men vi känner att det är en sådan som saknas i dag.
Men det handlar inte om några fantasisummor. Det kanske blir 10–15 procent dyrare på vårt vård- och omsorgsboende jämfört med ett traditionellt, säger Mats Sundbom.

Silver Life

Silver Life är ett livsboende som vänder sig till seniorer med varierande behov och efterfrågan av boende, service och omsorg. Boendet består av bostäder för de aktiva och vård- och omsorgsboende för de med mer omfattande behov.
Silver Life samarbetar med Sveafastigheter och Silver Life i Väsby är det första gemensamma projektet. Det kommer att ingå som en del av Fyrklövern i Upplands Väsby där cirka 100 lägenheter för aktiva seniorer och ett omsorgsboende med 54 lägenheter skapas inom ramen för Silver Lifes koncept.
Bostadsrätterna börjar säljas i februari.
Silver Life finns redan i Nacka.

Visa merVisa mindre

MATSAL. Så här är restaurangen på bottenvåningen tänkt att se ut. Foto: Ripellino Arkitekter

SPA. Bastu och spa kommer att finnas i anslutning till träningsanläggningen. Foto: Ripellino Arkitekter