Ny arena. På den här bilden hoppas det med käpphäst i Vasaparken. Snart kommer det finnas en officiell arena för sporten i Fruängen. Foto: Sacharias Källdén

Här byggs landets första käpphästarena

Snart öppnar landets första käpphästarena – i Fruängen. I juni ska det nya arenan för hoppning, dressyr och fältritt vara klar.

  • Publicerad 11:07, 20 maj 2019

Ofta blir det på fotbollsplaner, parkourbanor och skateparker när staden satsar på spontanidrott. Platser som framför allt lockar killar. Bara var femte barn som spontanidrottar på stadens anläggningar är en tjej, visar en studie som staden gjort tillsammans med Stockholms universitet.

Det här fick skolfastighetsbolaget Sisab att fundera ett extra varv när man skulle ta tillvara en tomt i Fruängen, där det tidigare har stått en förskola.

– Käpphästandet har vuxit enormt och det känns jättekul att haka på det och erbjuda en arena. Så vitt vi vet så blir det här den första officiella i hela Sverige. Vi har vridit och vänt på det här och försökt inkludera många stockholmare, säger Jacob Landin, kommunikationschef på Sisab.

I Vasaparken regerar enbenta hästar

Bygget av käpphästarenan på Elsa Brändströms gata 60 är i full gång och målet är att den ska vara klar första veckan i juni.

Tävling i höst

I höst planerar Sisab att fixa tävling i käpphästhoppning och käpphästdressyr tillsammans med Stockholms läns ridsportförbund.

– Banan påminner om en hästridningsbana, men i mindre format, med riktiga hinder. Det är inte en lekplats utan en sportarena, säger Jacob Landin.

Arenan, som kommer vara öppen dygnet runt, får fasta hopphinder, dressyrbana, ett litet stall och en parkmiljö där käpphästarna kan tas med ut på fältritt. Det blir också sittbänkar, och ny belysning.

Stort intresse

Nu hoppas Sisab att banan ska sprida och skapa ännu större intresse för käpphästsporten som slagit igenom de senaste åren. I dag har många ridklubbar och stall egna sektioner för käpphästridning.

– Intresset från ridsporten jättestort och vi har en dialog med Fruängens skola och stadsdelen, som har hand om förskolor, och alla är superpositiva. Vi jobbar ihop med dem så att banan ska användas så mycket som möjligt. Vi är peppade och glad att bidra med detta till stockholmarna, säger Jacob Landin.

Hur länge arenan får vara kvar är oklart. Planen har varit att bygga en ny förskola på tomten, men när det blir en permanent byggnad på platsen vet Sisab inte idag.

Planen. Här är planen för käpphästarenan, som bland annat får ett litet stall och en hoppbana. Foto: Sisab