På Karlbergsvägen växer just nu Academedias campus Vasastan fram.

Hösten 2022 ska campuset öppna för tre gymnasieskolor och cirka 1800 elever. Varje skola kommer att ha drygt 600 elever var fördelat på de olika gymnasieprogrammen skolorna erbjuder.

De som flyttar in är Sjölins gymnasium, Drottning Blankas gymnasium och Klara Norra samt Västra, som slås ihop och blir Klara Norra. Tanken är att de i och med flytten ska få verka i riktigt fina lokaler.

– Redan nu ska vi rektorer börja träffas en gång i månaden för att inleda det samarbete som kommer att finnas mellan skolorna, säger Carolin Lysell, rektor vid Klara Norra.

– Både jag och eleverna är väldigt peppade. Eleverna är positiva till att flytta till något nytt och fräscht. De som börjar tvåan nu har redan börjat planera för att bli de första att springa ut härifrån när de tar studenten. Jag längtar så mycket och snart är vi där.

Full fart

När Mitt i besöker campus Vasastan pågår byggarbetet för fullt. På utsidan av byggnaden är ställningar på väg upp, inne ekar ljudet från verktyg och maskiner.

– Här byggs det på i full fart. Redan för ett år sedan började vi med inventering och lättare rivning, säger Åsa Östman, projektledare på Hemsö.

– Nu har vi fasadställning på väg upp för fasadtvätt och har påbörjat uppbyggnaden av klassrum i en del av husen.

Arbetet ska vara färdigt till sommaren 2022, enligt Åsa Östman ligger man bra till tidsplaneringen.

Vad finns det för utmaningar med bygget?

– Eftersom stommen är befintlig har vi haft utmaningar med dagsljuset på de nedre våningsplanen. Där har vi fått montera specialanpassat undertak för att säkerställa akustiken utan att ta någon takhöjd.

Klassrum, lärarrum och gemensamma ytor fördelas på åtta våningsplan, sju ovan mark och ett under marken. Byggnadens övre våningsplan utgörs mest av klassrum medan uppehållsytor och ämnessalar är placerade på våningsplan 1-3.

På plan ett finns den gemensamma matsalen, storköket och idrottshallar. Den stora innergården renoveras och kompletteras med mer grönska och tillsammans med ljusgården blir det stora ytor för eleverna att hänga på.

– I den stora ljusgården kommer det byggas en stor trappa man kan sitta i, och från plan två och tre har man balkonger in mot ljusgården, säger Åsa Östman.

– Tanken är att ljusgården ska vara en plats där eleverna från alla tre skolor kan mötas och hän.