Här byggs de nya förskolorna

På fem år beräknas Hägersten-Liljeholmen få 2 300 nya förskoleplatser. Kolla in Mitti:s karta över var de nya förskolorna ska byggas. Men räkna inte med att platsbristen försvinner.

  • Publicerad 10:36, 31 aug 2016

Novalie, 2 år, visar hur hängbron fungerar på Vasans förskolegård i Västertorp. Här finns mycket att göra: rutschkanor, klätterställning med tunnel, och en stor svartgul ödla i trä. Förskolan Vasan är en av de tre nya förskolor som blev klara tidigare i år.

– Det var lite byggstrul i början, men nu fungerar det bra. Det är fräscha lokaler, jättebra personal och den här gården är fantastisk. säger Novalies mamma Cecilia Wesslén.

– Det enda jag saknar med en ny förskola är att traditionerna inte hunnit sätta sig – det var ingen sommarfest i juni, säger hon.

Förskolan Vasan består av sju avdelningar, och en åttonde är i startgroparna. I dagsläget går 79 barn här.

Men fler förskolor är på gång. Som Lokaltidningen Mitt i berättade i mitten av augusti planerar Hägersten-Liljeholmen att utöka sin barnsorg med 2 300 nya platser de kommande fem åren, och då har man räknat av de äldre baracker som avvecklas. Antalet förskolebarn ökar under samma tid med 1 700, vilket ger ett överskott på 600 platser.

– Det ger oss en stabilare situation och gör att vi kan planera mer strategiskt än tidigare. Samtidigt är det här en prognos, och mycket kan hända med tidplanerna, säger Lina Palo, avdelningschef för samhällsplanering på stadsdelsförvaltningen.

Trots att den planerade utbyggnaden ska ge 38 nya förskolor, kommer det troligen fortfarande kommer att råda platsbrist på flera håll.

I Liljeholmen-Årstadal visar prognosen på fortsatt platsbrist, trots att 13 nya förskolor ska slå upp portarna de kommande åren.

Kan ni inte bygga fler förskolor där?

– Mycket av marken är redan planlagd, så vi kan inte påverka det mer än vad vi hittills gjort. Vi behöver också vara vaksamma, så att vi inte får ett överskott av platser. Vi kan inte bygga så mycket att vi står med en massa tomma platser som kostar pengar. Det vi försöker göra är att hamna i balans, säger Linda Palo.

Stadsdelen varnar även för platsbrist på Hägerstensåsen och i Fruängen – men menar att det går att lösa genom att föräldrar anvisas plats i grannstadsdelarna.

– Det är också viktigt att komma ihåg att platstillgången skiljer sig väldigt kraftigt under året. I augusti brukar det alltid vara gott om platser, medan det kan bli brist i januari. På populära förskolor kommer det säkert också vara kö även i fortsättningen. Men vi har hittills lyckats hålla barnomsorgsgarantin, säger Linda Palo.

Här planeras nya förskolor 2016-2021:

Aspudden

1. Stenkilsgatan 7

2. Torsten Alms gata

3. Skärslipargränd

Fruängen

4. Elsa Brändströms gata 60

Gröndal

5. Maskinistgatan 6

6. Bryggvägen 13

Hägersten

7. Gösta Ekmans väg

8. Selmedalsvägen 94

9.Selmedalsvägen 74

10. Tosslowsbacken

11. Frans Hedbergsvägen

12. Personnevägen 78 (2 förskolor)

Hägerstensåsen

13.Kamrerarvägen

14. Valutavägen

Liljeholmen, Årstadal/Årstaberg

15. Hojgränd

16. Förmansvägen 4

17. Förmansvägen

18. Rosterivägen 5

19. Sturehillsvägen 24

20. Årstaängsvägen

21. Årstaängsvägen

22. Årstaängsvägen

23. Sjöviksvägen 112-116

24. Årstadal vid Årstabergs pendelstågsstation (3 förskolor)

25. Sjöviksbacken hus 1

Midsommarkransen

26. Fastlagsvägen 68

27. Kilabergsvägen

28. Brännkyrka bollplan

Västberga

29. Mobilgatan

30. Responsgatan (2 förskolor)

31. Radiusbacken

32. Centrala Telefonplan (2 förskolor)

Västertorp

33. Vasaloppsvägen 110