Nästa år börjar de 587 bostäderna vid Bandhagshallen och Grycksbovägen, intill Örbyleden, att byggas. Men redan nu står grävmaskinerna på plats. Ledningar ska flyttas och gator anläggas. Försvinner gör träd, buskar, parkeringsplatser och en bollplan, för att ta några exempel.

En av invånarna som bor där, Björn Ericson, kommer att sakna trädutsikten.

I stället får han 57 nya lägenheter utanför sitt fönster vid korsningen Grycksbovägen/Trollesundsvägen.

– Det är många träd som skövlas här i området. Ju fler människor som bor på liten yta, desto mer problem kan vi få. Hur blir det möjligt att hålla avstånd till varandra, med tanke på pandemin, i framtiden? undrar Björn Ericson.

Men unga måste ha någonstans att bo?

– Ja men man måste behålla grönområden också. Då är det bättre att bygga ut kollektivtrafiken längre ut och skapa nya bostadsområden.

Många åsikter om bygget

Björn Ericson är inte ensam om att tycka till. När bostäderna planerades kom nästan 80 yttranden in från olika instanser.Flera invånare var kritiska till att de nya husen skulle bli höga, ta natur och fotbollsplanen i anspråk och ligga nära Örbyleden. Vissa anpassningar har gjorts efter samrådet, som att en del hus har blivit lägre än i ursprungsförslaget.

Sara Almén, områdesstrateg på stadsbyggnadskontoret, säger att Stockholm under de senaste tio åren präglats av mycket hög befolkningstillväxt.

–Ja, det byggs mycket just nu. Den växande staden består av nya bostäder, men även tillhörande service, rekreativa rum, arbetsplatser och infrastruktur där tillgången till gröna rum är en viktig aspekt. Som boende i Söderort kan man förvänta sig att det även fortsatt kommer att byggas mer. Stockholm-Mälarregionen är i dag en av Europas snabbast växande regioner, säger hon.

Bör ske varsamt

Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad, säger att nya bostäder behövs för olika generationer.

– I Stockholm måste det finnas möjlighet för ungdomar att hitta sina första egna bostäder. Småbarnsföräldrar ska kunna flytta till större när familjen växer och äldre ska kunna anpassa storleken på sitt boende efter behov. Det är viktigt att förtätningen sker på ett varsamt sätt och att ny bebyggelse upplevs som positiva inslag i området, säger han.