Här byggs 230 nya hyresrätter

De resterande 232 lägenheterna i hyresrättsprojektet i östra Västerhaninge har börjat byggas. Fler lägenheter än väntat går till allmänheten, sedan försvaret backat från en option.

  • Publicerad 16:15, 7 sep 2015

Våren 2013 inleddes det stora hyresrättsprojektet på Ribby Allé.

Av de första 150 lägenheterna gick knappt hälften till Försvarsmaktens anställda, efter den option försvaret hade i avtalen. Försvarsmakten har också haft optioner på resterande 232 lägenheter, men när spadtaget togs i förra veckan för de två sista etapperna stod det klart att man backar från fördelen i etapp 2.

Fler lägenheter än väntat går nu till allmänheten.

– Försvaret hoppade av etapp 2 ”fem i tolv”. Däremot är de intresserade av att hälften av bostäderna i etapp 3, säger Per-Olof Andersson, styrelseordförande i Bygg-fast, som tillsammans med Riksbyggen bygger lägenheterna.

Per-Olof Andersson beskriver hyresrättsbehovet som ”oändligt” i såväl regionen som Västerhaninge.

– Det är ju inga som helst problem för oss att lyckas hyra ut vanliga lägenheter på adressen, säger han.

Lägenheterna kommer att likna de 150 lägenheter som redan är bebodda.

– Det blir ettor till treor. Vi ser störst behov av dem, säger Per-Olof Andersson.

De två sista etapperna innehåller 116 lägenheter var. Etapp 1 blir färdigbyggd i slutet av nästa år, etapp 3 i slutet av 2017.

Hyran väntas hamna på samma nivå som etapp 1, enligt Per-Olof Andersson.

Tomas Lundström, ordförande i Hyresgästföreningen i Haninge, är väldigt positiv till hyresrättsprojektet, men oroas över hyresnivån. Hyran i nivå 1 hamnade på omkring 1 700 kronor per kvadratmeter och helår, alltså en månadshyra på omkring 10 600 kronor för 75 kvadratmeter.

– Vi är inte lika glada över prisbilden som vi är över att det byggs. Många tycker att det varit väldigt dyrt i första etappen. Men vi kan tyvärr inte rå på prisbilden, den är som den är, säger han.

Fakta

Från obebyggt område – till 500 bostäder

Området runt Ribby Allé, längs Österhaningevägen, i östra Västerhaninge har byggts ut kraftigt de senaste åren.

Totalt ingår 378 lägenheter i Bygg-fasts projekt, allt inflyttat 2017. Parallellt är nu det omtalade seniorbostadsprojektet Bovieran på andra sidan gatan inflyttat. Inom detaljplanen för Bovieran finns plats för ytterligare 50-100 bostäder.

På andra sidan Österhaningevägen har det byggts omkring 50 hus de senaste åren.

Visa merVisa mindre