Kvinnokraft. ”Om vi bygger upp kroppen och blir starka orkar vi mer”, säger Shahina Begum, grundare av Botkyrka Kvinnoresurscenter. Foto: Anna Sjögren

Energi. ”Vi är glada, ibland sjunger vi med”, säger Naema Korkis från Norsborg, som tränat zumba i två månader nu. Foto: Anna Sjögren

Skapar trygghet. Föreningen har börjat nattvandra i området. Idén kom när kvinnorna var ute och gick stavgång, som en del av hälsoprojektet. Foto: Privat

Här bygger kvinnorna muskler och självkänsla

Gratis zumbaträning, ett mini-gym och promenader med kombinerad nattvandring. Botkyrka kvinnocenters hälsoprojekt ska bygga både muskler och självkänsla hos kvinnor i Hallunda och Norsborg. – Tillsammans är vi starka, säger Shahina Begum, föreningens grundare.

  • Publicerad 14:48, 31 mar 2017

Vi ska lyfta vår självkänsla, bygga upp oss och bli starka

– Det är som ett ljus när man kommer hit, man tränar från håret till tårna! Jag får jättemycket energi av att träna i grupp, säger Farsana Khan under en kort paus i zumbapasset.

När hon går tillbaka in i danssalen skruvar zumbainstruktören upp tempot för de 20 tjejerna och kvinnorna som kommit för att träna ikväll. En snabb merenguelåt drar igång och gruppen börjar jobba med snabba fötter, svängiga höfter och kraftfulla armrörelser. Djup koncentration blandas med skratt när någon tappar bort sig i en snurr.

Botkyrka kvinnoresurscenter startade gratis zumbaträning på ABF i Hallunda för två månader sedan. Den är bara för kvinnor.

”Ska lyfta självkänslan”

– Många kvinnor i norra Botkyrka rör inte på sig. De har inte tid. De jobbar på dagarna och de jobbar utan att få lön när de kommer hem också. Andra är sjuka eller arbetslösa. Här blir vi glada, och de som har ont kan glömma sin smärta, säger Shahina Begum, föreningens grundare.

Zumban är en del av föreningens hälsoprojekt för kvinnor i området. Med stöd från Hallunda-Norsborgs områdesgrupp betalar de zumbalektionerna och de har köpt in en träningsmaskin till föreningslokalen. Att bli stark i kroppen hjälper en att bli stark i resten av livet, menar Shahina.

– Vi ska lyfta vår självkänsla, bygga upp oss och bli starka i kroppen så att vi orkar mer.

Norsborgsbon Naema Korkis har tränat zumba i två månader. Hon gillar musiken som till stor del är latinamerikanska stilar som salsa, reggaeton och merengue, men också r’n’b av Beyoncé och Usher är med på spellistan.

– Vi är glada, ibland sjunger vi med i låtarna, berättar Naema.

Bättre att träna ihop

Tidigare har hon mest tränat genom att gå promenader. Både hon och Farsana Khan tycker att gruppträningen är bättre än att träna ensam.

– Och det är svårt att träna själv, här har vi någon som visar hur vi ska göra, säger Naema.

– När jag tränar med gruppen får jag mer energi, det får jag inte när jag tränar ensam, säger Farsana.

Sedan starten har det varit högt tryck på zumban, och det är trångt i lokalen på ABF. Botkyrka kvinnoresurscenter skulle vilja ha en större lokal för att få med fler kvinnor, men har hittills inte hittat någon. Projektet tar slut i maj.

– Vi vet inte än om det blir en fortsättning, men vi hoppas det. Vi testade det här för att se hur träningen skulle påverka oss och vi ser redan resultat, vi får mer energi och bättre hälsa, säger Shahina.

Kvällens träning går mot sitt slut. ”I love my life, I am powerful, I am beautiful, I am free”, sjunger Robbie Williams. Fötter saktar ner. Händer formas till hjärtan.

– Många här är isolerade och känner sig inte inkluderade. Tillsammans är vi starka, säger Shahina.

För kvinnors hälsa

Gratis zumba på ABF i Hallunda är en del av Botkyrka kvinnoresurscenters projekt för kvinnors hälsa. Projektet har fått stöd av Botkyrka kommun.

Föreningen går också ut och nattvandrar i området, samt ordnar barn- och kvinnoaktiviteter i sin lokal på Freijs väg.

Vill du veta mer? Kontakta föreningen på brc.botkyrka@gmail.com.

Visa merVisa mindre