Här bryter vakten benet på 50-åring – åkte hem från Bajenmatch

Filmen visar hur en man i Hammarbytröja handfängslas av en ordningsvakt och läggs ner på golvet, till synes helt utan motstånd. Minuterna senare bryter vakten mannens ben. Nu har hovrätten fastslagit misshandelsdomen mot ordningsvakten.

  • Publicerad 16:26, 18 nov 2019

Det var i maj 2017 som den då 50-årige mannen var på väg till sitt hem på Södermalm från en fotbollsmatch i allsvenskan mellan Hammarby och Malmö.

Vid Gullmarsplans bussterminal stannas mannen – som är klädd i Hammarbytröja – av två ordningsvakter som uppfattar honom som berusad och högljudd.

50-åringen omhändertas och tas in i ett avskilt rum på terminalen, ett så kallat avräkningsrum. Där blir han handfängslad, visiterad och nedlagd på golvet av den ena vakten, samtidigt som den andra vakten står i dörren, något som rummets övervakningskameror visar. Mannen ser inte ut att göra motstånd.

Videoklippet har inget ljud, men det syns att någon form av ordväxling sker mellan vakten och Hammarbysupportern.

Bryter vadbenet

Vakten börjar skriva en rapport, men minuterna senare återvänder han till mannen, tar tag i hans ben, viker de bak mot ryggen och lägger sig över honom. Greppet är så hårt att 50-åringen bryter vadbenet och tvingas uppsöka sjukvård.

Ordningsvakten – en 27-årig man – anmäldes för misshandel och dömdes senare i tingsrätten till villkorlig dom med samhällstjänst på 100 timmar samt att betala drygt 20 000 kronor i skadestånd till Hammarbysupportern. Domen överklagades, men nu, två år senare, fastställs den av hovrätten.

Efter domen har 27-åringen fått sin lämplighet som ordningsvakt indragen, något som också överklagades, men senare avslogs i förvaltningsrätten.

Vaktens syn på händelsen

Hammarbysupportern medger att han kan ha sagt något provocerande till vakterna, men att han inte gjort något motstånd. Vakten å sin sida säger att mannen hotade honom och hans kollega och att mannen liggandes på golvet försökt sparka efter honom.

Den andra vakten åtalades för medhjälp till misshandel, men friades i tingsrätten, en bild som hovrätten delar.

Mitt i har sökt vaktens försvarsadvokat för en kommentar.

Sju våldsamma ingripanden av ordningsvakter

Fakta

Sex andra våldsamma ingripanden av vakter

1. Hötorget, tunnelbanan 31 januari 2019

En gravid kvinna sitter på gröna linjen med sin femåriga dotter. När två biljettkontrollanter ber henne visa upp sin biljett hittar hon den inte. Hon får en böteslapp som hon inte vill betala och ombeds gå av tunnelbanan vilket hon protesterar mot.

Ett flertal ordningsvakter tar över och försöker avvisa kvinnan. När tåget rullar in på Hötorget tar de tag i henne och släpar ut henne. På perrongen trycks hon ner mot en bänk och tumult uppstår. Händelsen filmas och klippet blir viralt på bara några timmar.

Två vakter stängs av i väntan på utredning inom vaktbolaget och både vakterna och kvinnan polisanmäls.

2. Östermalmstorg, tunnelbanan 19 januari 2019

En kvinna och hennes två manliga kompisar går av röda linjen vid Östermalmstorg. På perrongen tar de fram kameran och börjar fota varandra. Några ordningsvakter kommer fram och säger åt dem att inte överträda den vita linjen.

De kommer sedan tillbaka och anklagar kvinnan för att ha blottat brösten och sällskapet säger att det inte stämmer.

Ordningsvakterna tar tag i en av männen och när kvinnan säger att de överreagerar tar de i stället tag i henne och för henne hårdhänt till ett rum, medan hennes vänner stillsamt upprepar att hon inte har gjort något fel.

Händelsen polisanmäls men utredningen läggs ned, då det enligt förundersökningsledaren inte finns tillräckligt med bevis – trots att händelsen finns på film.

3. Åhléns city, 18 januari 2019

När Jöns Hellsing handlat på Åhléns city i centrala Stockholm lägger han varorna i sin privata kassa. På vägen ut stoppas han av två väktare som griper tag i honom och anklagar honom för att ha snattat. Han tvingas släppa väska och kassar och väktarna är övertygade om att han snattat – de tror inte på vad han säger.

Han tas till ett rum i varuhuset där det senare framkommer att han har ett kvitto på köpet av varorna som väktarna tror att han tagit.

Jöns upplevde väktarnas agerande som ett övergrepp och har polisanmält dem för att markera, även om han inte tror att anmälan kommer leda någonstans.

4. Kista galleria 5 januari 2019

Ett gäng killar på biblioteket i Kista galleria uppträder stökigt. Personalen kallar på ordningsvakter för att få ut pojkarna. Även den här händelsen filmas och klippet visar hur en ordningsvakt håller fast en tolvårig pojke, släpar honom genom gallerian och tvingar ner honom mot golvet.

Rädda barnen går några dagar senare ut och bedömer händelsen som barnmisshandel. Vaktbolaget utreder händelsen internt och polisen inleder en förundersökning.

5. Fridhemsplan, 27 maj 2018

Ett gäng vänner är på väg hem och ska ta tunnelbanan från Fridhemsplan. Vid spärrarna stoppas en man helt oprovocerat av två ordningsvakter. De puttar till honom i ryggen och hans fru börjar protestera verbalt. Hon brottas ner på golvet av en av ordningsvakterna som sätter sig gränsle över henne och håller om hennes hals i ett strypgrepp. Händelsen fångas på film.

Vännerna fullföljer inte polisanmälan men ändrar sig när de får höra om händelsen med den gravida kvinnan vid Hötorget. Det visar sig att två av ordningsvakterna är desamma som var med när den gravida kvinnan brottades ner på perrongen på Hötorget i januari i år, rapporterade DN.

6. Stureplan, 9 februari 2018

En kvinna är på en nattklubb vid Stureplan. En manlig ordningsvakt hotar henne och säger att han ska polisanmäla henne för brott – om hon inte har sex med honom. Så står det i åtalet mot honom som kom i mars 2019.

Ordningsvakten misstänks för våldtäkt och tjänstefel, samt för våldtäkt i ytterligare ett fall på en annan Stureplansklubb. Enligt åtalet tvingade ordningsvakten en kvinna att ha sex med honom, trots att hon visade att hon inte ville samt var berusad.

Visa merVisa mindre