Inne den lilla röda stugan bredvid Wenngarns slott står Mattias och Marcus och tappar upp gin, klistrar etiketter och paketerar färdiga flaskor i kartonger. Allt görs för hand med noggrann precision.

– Från basvara till slutprodukt. Det är just det som är charmen, att man får göra allting, säger Mattias Eckerman som är vd i företaget.

Sigtunas lokala gindestilleri, First Destilleri, startade under hösten. Nu lanseras den första sorten – First gin from first city – till lokala hotell och restauranger och till Systembolagets beställningssortiment.

– Det känns väldigt spännande och roligt, säger Pernilla Olsen, som är PR-ansvarig på företaget.

Gjordes sprit här förr

Historien går igen – det är inte första gången det bränns sprit i just den röda stugan.

– Redan på 1800-talet brände de sprit här. Då var det en del av lönen till tjänstefolket, säger Pernilla Olsen.

Att det blev just den här lokalen var därför ingen slump. Den röda stugan har dessutom tidigare varit utrustad för att vara ett bränneri här, men den verksamheten kom aldrig igång. Istället blev det företaget First Destilleri som hyr lokalen.

– Vi har alla ett ginintresse och sedan bor jag här i närheten och har åkt förbi den här stugan i fem års tid och sett att det var tomt. Och jag har sett den här pannan stå här, säger Mattias.

Träffades genom intresset

Sagt och gjort. Mattias och Marcus fick kontakt med Pernilla och hennes man och startade upp verksamheten. Även om samtliga involverade har andra arbeten finns det inget som hindrar dem från att satsa på gin och i framtiden endast ägna sig åt företaget.

Arbetet med att få fram den rätta smaken har fått ta sin tid.

– Vi har experimenterat oss fram till det här receptet. Vi höll på ett par månader och det kanske var 30:e eller 40:e körningen som vi kände att "nu satt den", säger Marcus Cedervi som är master destiller.

På lördagar är det öppet hus på destilleriet där besökarna får sig en rundtur och får se hur Sigtunas gin framställs. I samband med att First Gin lanseras på systembolaget har destilleriet utlyst en tävling till restaurangerna och hotellen i kommunen – att ta fram sitt bästa drinkrecept baserad på First Gin. Därefter kommer en jury kommer att bedöma drinkens smak, utseende och kreativitet. Även allmänheten kommer att ha möjlighet att lämna sitt omdöme.

– Nu är vi i uppstarten, vi vet inte var det här slutar, säger Mattias.