First Distillery Sigtuna. Ekologisk Gin destilerat i Sigtuna. Frv: Marcus Cedervi och Mattias Eckerman Foto: Mikael Andersson

Här bränns Sigtunas första gin

I början av april lanseras ett nytt gin på Systembolaget. Det lilla lokala destilleriföretaget döpte den till ett passade Sigtunanamn – First Gin from First City.

  • Publicerad 15:12, 6 mar 2021

Nu är vi i uppstarten, vi vet inte var det här slutar

Inne den lilla röda stugan bredvid Wenngarns slott står Mattias och Marcus och tappar upp gin, klistrar etiketter och paketerar färdiga flaskor i kartonger. Allt görs för hand med noggrann precision.

– Från basvara till slutprodukt. Det är just det som är charmen, att man får göra allting, säger Mattias Eckerman som är vd i företaget.

Sigtunas lokala gindestilleri, First Destilleri, startade under hösten. Nu lanseras den första sorten – First gin from first city – till lokala hotell och restauranger och till Systembolagets beställningssortiment.

– Det känns väldigt spännande och roligt, säger Pernilla Olsen, som är PR-ansvarig på företaget.

Gjordes sprit här förr

Historien går igen – det är inte första gången det bränns sprit i just den röda stugan.

– Redan på 1800-talet brände de sprit här. Då var det en del av lönen till tjänstefolket, säger Pernilla Olsen.

Att det blev just den här lokalen var därför ingen slump. Den röda stugan har dessutom tidigare varit utrustad för att vara ett bränneri här, men den verksamheten kom aldrig igång. Istället blev det företaget First Destilleri som hyr lokalen.

– Vi har alla ett ginintresse och sedan bor jag här i närheten och har åkt förbi den här stugan i fem års tid och sett att det var tomt. Och jag har sett den här pannan stå här, säger Mattias.

Träffades genom intresset

Sagt och gjort. Mattias och Marcus fick kontakt med Pernilla och hennes man och startade upp verksamheten. Även om samtliga involverade har andra arbeten finns det inget som hindrar dem från att satsa på gin och i framtiden endast ägna sig åt företaget.

Arbetet med att få fram den rätta smaken har fått ta sin tid.

– Vi har experimenterat oss fram till det här receptet. Vi höll på ett par månader och det kanske var 30:e eller 40:e körningen som vi kände att "nu satt den", säger Marcus Cedervi som är master destiller.

På lördagar är det öppet hus på destilleriet där besökarna får sig en rundtur och får se hur Sigtunas gin framställs. I samband med att First Gin lanseras på systembolaget har destilleriet utlyst en tävling till restaurangerna och hotellen i kommunen – att ta fram sitt bästa drinkrecept baserad på First Gin. Därefter kommer en jury kommer att bedöma drinkens smak, utseende och kreativitet. Även allmänheten kommer att ha möjlighet att lämna sitt omdöme.

– Nu är vi i uppstarten, vi vet inte var det här slutar, säger Mattias.

Sigtuna värst drabbat i hela Stockholm

Nyheter Över 4 000 Sigtunabor fått en första dos Idag presenterades coronarapporten för vecka 13 av Folkhälsomyndigheten. Siffrorna visar att smittspridningen fortsätter att öka och att Sigtuna nu är värst drabbat i hela länet.torsdag 8/4 16:48

Störningar i trafiken flera veckor

Nyheter Stort vägarbete under april Trafiken kommer att påverkas av ett stort vägarbete vid korsningen Steninge allé och Kungshörnet.torsdag 8/4 9:13

SSHL blir renodlad gymnasieskola

Nyheter Fasar ut grundskolans verksamhet Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket lyfter ur grundskolan ur sitt program och blir en renodlad gymnasieskola där en större andel av eleverna ska vara internatelever.onsdag 7/4 16:32

100 000 färre flyg över Stockholm senaste året

Nyheter Så påverkas utsläppen av växthusgaser Färska siffror visar att flyget över Stockholm minskat med 110 000 avgångar det senaste året.onsdag 7/4 12:00

Nu öppnar biblioteken i Sigtuna igen

Nyheter Endast öppet för kortare besök Efter en tid med stängda bibliotek öppnar de nu i Sigtuna.onsdag 7/4 10:38