På fältet vid Färentunavägen kommer det bli en tillfällig uppställningsplats inför arbetet med bygget av den nya rondellen och Tappströmsbron. Foto: Trafikverket

Här börjar bygget av nya Tappströmsrondellen

Under våren fortsätter arbetet med Ekerövägens fjärde körfält. Näst på tur är ombyggnationen av Tappströmsrondellen.

  • Publicerad 16:27, 2 apr 2020

På fältet vid Färentunavägen har arbetet nu börjat med att anlägga ett arbetsområde för ombyggnationen av Tappströmsbron och rondellen.

Fältet kommer bli en tillfällig uppställningsplats för byggbodar och maskiner som ska jobba på den sträckan av Ekerövägen som går mellan Lindö tunnel och Tappström vid korsningen av Bryggavägen.

– Just nu pågår projektering vilket betyder att entreprenören tar fram handlingar och ritningar som visar hur arbetet ska utföras och i vilken ordning momenten ska utföras. Byggstart beräknas ske senare i vår, säger Tomas Flykt, projektledare på Trafikverket.

Utöver att Ekerövägen ska breddas så kommer Tappströmsrondellen byggas om så att den rymmer alla fyra körfält. Dessutom ska gång- och cykeltrafikanter få en passage under Färentunavägen så de slipper korsa vägen.

Ny bro

En ny öppningsbar Tappströmsbro byggas väster om den bro som finns i dag. Den befintliga bron kommer att vara i drift fram tills att den nya bron är färdig och sjöfarten i kanalen kommer påverkas först när den befintliga bron ska rivas.

För trafiken på Ekerövägen blir påverkan större.

– De arbeten som snart startar innebär att vi stökar och bökar i närheten av trafikanterna och därför påverkas framkomligheten när vi bygger om Ekerövägen. Arbetena planeras och genomförs tillsammans med våra entreprenörer på ett sätt så att störningarna ska bli så små som det går, säger Tomas Flykt.

Tappströmsbrons historia:

1828 byggdes en klaffbro som sedan ersattes av en Wallenberg-finansierad öppningsbar träbro på 1880-talet.

1930 byggdes en ny bro, som 1973 ersattes av den nuvaranade Tappströmsbron.

Den bro som nu planeras beräknas ta upp till tre år att få klar. Bron kommer vara öppningsbar med ett vridbart spann istället för den klaff som öppnar bron i dag.

Visa merVisa mindre

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40

Flera personer gick genom isen i Ekerö

Nyheter Ett barn befann sig också på isen Tre personer fördes under torsdagskvällen till sjukhus efter att ha gått igenom isen i Ekerö. Samtliga var vid medvetande, men skadeläget i övrigt är oklart. På isen räddades också ett barn.fredag 26/2 7:05

Mordförsök på Ekerö – två anhållna

Nyheter Stickskadad i bostad En man skadades allvarligt med ett stickvapen i en bostad på Ekerö under söndagen.måndag 25/1 7:14