Hösten 2019 öppnade Omar Ali den indiska restaurangen Oh! Delhi.

– Det är klart att man var orolig i början av pandemin, men det har gått jättebra för oss. Vi har många kunder som stöttar oss, säger han.

Restaurangbranschen har drabbats hårt det senaste året, men här fortsätter beställningarna trilla in, särskilt för take away och lunch. Omar Ali tror att gästerna återkommer eftersom många jobbar hemifrån och att det inte finns så mycket restauranger i närheten.

– Jag har till och med anställt mer personal. Så alla är nöjda, både vi och gästerna.

Restaurangen har inga öl- eller vinrättigheter, vilket innebär att de inte påverkats av alkoholförbudet som gäller från klockan 20.00.

– Det är de som är beroende av alkoholförsäljning som drabbas hårdast tror jag, säger Omar Ali.

Kanske har det varit svårare för de verksamheter som riktar in sig på mer specifika varor, som polska delikatessbutiken Sklep café och deli?

I disken står ägaren Joanna Neubert och packar upp bakelser. Hon berättar att de i början av pandemin funderade på om de skulle vara tvungna att sälja butiken.

– Men nu har vi 70 procent fler kunder. Det är många polacker som inte har kunnat åka hem under pandemin, så de stannar i Sverige, säger hon.

Precis som många andra erbjuder de hemleverans av varor, vilket är populärt. Joanna Neubert berättar att de har fått nya kunder hela vägen från Västerhaninge, Tumba och till och med Gotland.

– Imorgon är det den polska fettorsdagen, då äter vi munkar. Ni skulle kommit då, jag har beställt 3 000 stycken.

Det verkar alltså blomstra för flera verksamheter. Men det gamla fiket Vivels, där har det ju varit rätt trångt, kanske har de påverkats av rekommendationerna om avstånd?

Men icke, de tog nämligen över lokalen intill där det förut var en leksaksbutik. Här sitter gästerna utspridda, och butikschefen Amanda Nehro säger att försäljningen nu är uppe på samma nivå som innan pandemin.

– Det är sällan man behöver säga till gästerna om att hålla avstånd, folk är väldigt förstående.

En skylt i kassan visar att ett sällskap får sitta max två timmar och fika, för att minska smittspridningen i lokalen.

– Nu har det gått ett år sedan corona kom, både vi och gästerna har vant oss. Vi ville verkligen inte ge upp, nu börjar belöningen komma, gästerna är tillbaka, säger Amanda Nehro.

https://www.mitti.se/nyheter/blomforsaljningen-okar-folk-unnar-sig-det-lilla-de-kan/lmtcs!8189601/