Redan innan öppning är de första besökarna på plats. När Mitt i strax därefter kommer fram till Rosenhill sjuder det av liv och rörelse och även om kalendern visar september är det sol och värme över odlingsfält och äppelträd.

De flesta på plats är där i samma ärende: Att göra must av sina egenskördade äpplen.

– Min svärfar och svärmor startade anläggningen och musteriet har funnits sedan 1978 då min svärfar fick tips av en vän att köpa en mustmaskin, säger Lars Sillén, ägare av Rosenhill sedan 1991.

Tusentals liter must

Maskinen har gått varm genom åren och för dem som vill ha must går det både att köpa färdigpressad, plocka äpplen på anläggningen och lämna in eller ta med egna.

– Intresset har ökat år för år och det kommer folk från hela Stockholmsområdet, de flesta har med sig egna äpplen. Vi gör ungefär 20 000 liter must om året.

Musteriet har inget bokningssystem, så de som vill musta kan få vänta en stund beroende på hur lång kö det är för stunden. Sedan går det relativt snabbt när personalen sätter i gång med bland annat tvättning, pressning och upptappning.

– Har man en låda med 12 liter äpplen tar det kanske en kvart att få sin must, säger Lars Sillén.

Början av september ser han som starten på en intensiv mustsäsong som pågår några månader.

– Det börjar nu och är som mest fram till november. Nästan alla äpplen går att göra must på, men bäst är vinterfrukten. De har lite rikare smak.

En van besökare är Brommabon Lars Pettersson. Han fyllde upp bilen med egen skörd och åkte på ett Mälaröbesök.

– Jag åker hit varje år. Jag hade med mig 110 kilo äpplen hit, säger han.

Frukostdryck

Med sig hem fick han 24 boxar pastöriserad must. Lars Pettersson brukar passa på att titta på vid tillverkningen.

– Det här räcker hela vintern. Jag brukar ta ett glas till frukosten, det ger lite extra känsla.

Mustningen görs genom att personalen pastöriserar på plats. Då håller sig musten i sin förpackning lång tid. Alternativet är att det bara pressas råmust. Men då måste musten pastöriseras, få konserveringsmedel tillsatt eller frysas in hemma.

Svartsjöbon Bo Axman väljer det senare alternativet.

– Det är jättetrevligt att komma hit. Jag hade med mig 30 liter äpplen, säger han.

Han fryser in flaskorna hemma och plockar upp en i taget och tinar.

– Jag brukar ha det som måltidsdryck.

För Rebecka Norberg är Rosenhill både bostad och jobb. Hon är anställd på anläggningen och jobbar i musteriet.

– Det är ett jättetrevligt och roligt jobb, men man blir lite kladdig. Man får inte ha de mest ömtåliga kläderna!

Hon trivs med det ganska fysiskt tunga jobbet.

– Det är skönt att jobba med kroppen och det är kul att se produktionen hela vägen.