Tappning. Rebecka Norberg och Noumaan Ul Hassan fyller boxar med pastöriserad äppelmust som kunderna får med sig hem direkt efter tappningen. Foto: Mikael Andersson

Här blir tusentals äpplen till must

När bilar med Alice, Filippa eller Ingrid Marie i baksätet svänger av Ekerövägen mot Rosenhill är sommaren förbi. Tillsammans bidrar de alla till en riktigt mustig start på hösten.

  • Publicerad 16:42, 14 sep 2022

Jag hade med mig 110 kilo äpplen hit.

Redan innan öppning är de första besökarna på plats. När Mitt i strax därefter kommer fram till Rosenhill sjuder det av liv och rörelse och även om kalendern visar september är det sol och värme över odlingsfält och äppelträd.

De flesta på plats är där i samma ärende: Att göra must av sina egenskördade äpplen.

– Min svärfar och svärmor startade anläggningen och musteriet har funnits sedan 1978 då min svärfar fick tips av en vän att köpa en mustmaskin, säger Lars Sillén, ägare av Rosenhill sedan 1991.

Fyller upp. Lars Pettersson från Bromma kommer årligen till Rosenhill med egna äpplen. 24 boxar fick han med sig vid sitt besök nyligen, så det krävdes skottkärra. Foto: Mikael Andersson

Tillbaka. Nanna Beuther har varit volontär på Rosenhill i flera år. Nu är hon tillbaka och hjälper till även den här hösten Foto: Mikael Andersson

Tusentals liter must

Maskinen har gått varm genom åren och för dem som vill ha must går det både att köpa färdigpressad, plocka äpplen på anläggningen och lämna in eller ta med egna.

– Intresset har ökat år för år och det kommer folk från hela Stockholmsområdet, de flesta har med sig egna äpplen. Vi gör ungefär 20 000 liter must om året.

Musteriet har inget bokningssystem, så de som vill musta kan få vänta en stund beroende på hur lång kö det är för stunden. Sedan går det relativt snabbt när personalen sätter i gång med bland annat tvättning, pressning och upptappning.

– Har man en låda med 12 liter äpplen tar det kanske en kvart att få sin must, säger Lars Sillén.

Början av september ser han som starten på en intensiv mustsäsong som pågår några månader.

– Det börjar nu och är som mest fram till november. Nästan alla äpplen går att göra must på, men bäst är vinterfrukten. De har lite rikare smak.

En van besökare är Brommabon Lars Pettersson. Han fyllde upp bilen med egen skörd och åkte på ett Mälaröbesök.

– Jag åker hit varje år. Jag hade med mig 110 kilo äpplen hit, säger han.

Ägare. Lars Sillén tog över Rosenhills trädgårdskafé 1991. Han ser mustning som en av årets höjdpunkter på anläggningen. Foto: Mikael Andersson

Gödning. Fruktköttet kan göra nytta när äpplena är pressade. "Vi lägger det på fältet för gödning", säger Lars Sillén, ägare på Rosenhill. Foto: Mikael Andersson

Frukostdryck

Med sig hem fick han 24 boxar pastöriserad must. Lars Pettersson brukar passa på att titta på vid tillverkningen.

– Det här räcker hela vintern. Jag brukar ta ett glas till frukosten, det ger lite extra känsla.

Mustningen görs genom att personalen pastöriserar på plats. Då håller sig musten i sin förpackning lång tid. Alternativet är att det bara pressas råmust. Men då måste musten pastöriseras, få konserveringsmedel tillsatt eller frysas in hemma.

Svartsjöbon Bo Axman väljer det senare alternativet.

– Det är jättetrevligt att komma hit. Jag hade med mig 30 liter äpplen, säger han.

Han fryser in flaskorna hemma och plockar upp en i taget och tinar.

– Jag brukar ha det som måltidsdryck.

För Rebecka Norberg är Rosenhill både bostad och jobb. Hon är anställd på anläggningen och jobbar i musteriet.

– Det är ett jättetrevligt och roligt jobb, men man blir lite kladdig. Man får inte ha de mest ömtåliga kläderna!

Hon trivs med det ganska fysiskt tunga jobbet.

– Det är skönt att jobba med kroppen och det är kul att se produktionen hela vägen.

Blött. När äpplena mustas blir det rejält blött i musteriet. Foto: Mikael Andersson

Tvätt. Innan äpplena pressas tvättas de rena. Foto: Mikael Andersson

Äppelöarna

Det är inte bara på Rosenhill det går att musta äpplen. I Svartsjö erbjuds det på Äppelfabriken.

Ekerö är en speceill plats för äpplen. Sedan 1998 finns nämligen en äppelgenbank i kommunen. Den ligger i Ekebyhovs slottspark och har till syfte att bevara och främja ett hållbart användande.

Totalt finns ett 50-tal äldre äppelsorter i äppelgenbanken och alla har en koppling till Uppland eller Mellansverige.

Genbanken är ett samarbete mellan bland anant kommunen, Pomologiska sällskapet och det nationella Programmet för odlad mångfald.

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Råmust. Lars Sillén hjälper Bo Axman att fylla på råmust i flaskor. Bo brukar komma med egna äpplen och musta. Foto: Mikael Andersson

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03