Mirta Mikolcevic, Stella Barisic, Sofia Nasi, Phueadnok Sudaphon och Denise Rantala. Foto: Pekka Pääkkö

Här blir träning en livsstil för tonåringar

Gratis löpträning och coachning som höjer självförtroendet. Löparakademin ger hundratalats niondeklassare chans till en hälsosam livsstil. Mitt i hälsade på i Östberga.

  • Publicerad 13:13, 9 okt 2017

Vid sextiden på kvällen ser Östberga torg lite ödsligt ut. Men plötsligt händer något. Ett gäng ungdomar dyker upp, klädda i träningskläder och med löpardojorna på. De är niondeklassare och bor i Östberga eller i områdena runt omkring. Cirka 15 killar och tjejer som bestämt sig för att komma i form – och nappat på Löparakademins erbjudande om gratis löpträning två gånger i veckan, under tio veckor i höst.

– Jag brukar inte ha så mycket att göra på eftermiddagen och kvällen. Det är bättre att vara här än att sitta hemma, säger Phueadnok Sudaphon och för medhåll av sina kompisar.

”Det är enklare att komma i väg och träna när man gör det tillsammans med någon”, tycker Phueadnok Sudaphon.
Foto: Pekka Pääkkö

I början av terminen kom företrädare för den ideella organisationen Löparakademin till Sjöängsskolan, där de går. De berättade om sitt koncept: tio veckors löp- och styrketräning med målet att kunna springa ett 10-kilometerslopp.

Men inte bara det. Ledarna är också mentorer. De ska bygga upp ungdomarnas självförtroende och deras förmåga att uppnå sina långsiktiga mål genom delmål, vad gäller löpning, skola, arbetsliv och annat.

– Vi har workshops vissa söndagar. Senast pratade vi om var vi vill vara i våra liv om tre till fem år. Mina mål är att vara klar med gymnasiet då, och att ha ett körkort! Efter det ska jag bli kock och ha en egen restaurang! berättar Phueadnok Sudaphon.

Men ikväll är det löpning och fysträning som gäller. Efter en stunds uppvärmning vid parkleken Backen ger sig gänget ut på en enkilometersrunda genom Östberga, ihop med de fyra ledarna. Somliga kommer tillbaka snabbt, för andra går det lite långsammare.

Phueadnok Sudaphon, Stella Barisic och Mirta Mikolcevic värmer upp.    Foto: Pekka Pääkkö

– Ledarna är väldigt peppande. Om vi stannar säger de åt oss att komma igen, och då börjar vi springa igen. Vi anstränger oss mer här än i skolan, säger Phueadnok Sudaphon när hon kommit tillbaka till parkleken.

Både hon och hennes kompisar tycker att de har fått bättre flås på bara några veckor.

– Förut blev jag alltid anfådd när jag gick backen upp till min skola. Nu är det inte alls lika jobbigt längre, säger Stella Barisic.

Så är det dags för trappträning! 22-årige ledaren Jimmy Xu samlar gruppen vid en lång stentrappa med flera avsatser. Här får de springa intervaller, varvade med knäböjsövningar.

Och kanske jobbigast av allt: hoppa jämfota uppför trappstegen.

– Åh nej! säger Phueadnok Sudaphon som både stönar och skrattar när Jimmy Xu visar hur det går till.

Phueadnok Sudaphon och Denise Rantala hoppar jämfotahopp uppför den långa trappan – utan att pausa. Foto: Pekka Pääkkö

Men sedan går det bra. Hon tar rejäl sats och svingar sig uppför trappan så att flätorna flyger. Andra behöver mer pepp för att ge sig på den kämpiga övningen, men efter en stund lyckas Jimmy Xu få med alla.

Han och de andra ledarna jobbar ideellt, efter att ha fått en två dagar lång utbildning. Och han ägnar mer än gärna sin fritid åt detta.

– V säger inte bara åt ungdomarna att träna. Vi tränar själva också. Då blir det roligare för dem!, säger Jimmy Xu som är ledare vid Löparakademin för andra terminen i rad.     Foto: Pekka Pääkkö

– Det finns inget bättre än att jobba med ungdomar. Jag ger dem min kunskap och jag får kunskap av dem. Det känns viktigt också. Många ungdomar behöver andra vuxna än sina föräldrar, som kanske jobbar mycket och är upptagna med sitt, säger jimmy Xu, som avslutar kvällens pass med en stunds styrketräning.

En bit in i november har gruppen sitt sista träningspass. Sedan är tanken att de ska fortsätta att träna på egen hand, eller i andra föreningar. Dessutom ska de alltså springa ett tiokilometerslopp. Det blir Höstrusket på Norra Djurgården, den 4 november.

Självklart kommer det att gå bra, säger Phueadnok Sudaphon:

– Det kommer kanske inte att gå jättesnabbt men vi kommer att klara det!

Många fortsätter motionera

I höst finns Löparakademin i sex områden runt om i Stockholm. Det är rekord. Och många fortsätter att träna efter att grupperna upphört, visar utvärderingar.

Fröet till Löparakademin såddes 2009, när fem barndomskamrater startade gratis löpträning för niondeklassare i Husby. En av dem var verksamhetsledaren John Laselle, som varit löpare på elitnivå. Men målet var inte att fostra idrottsstjärnor.

– Vi var alla uppväxta i Husby eller i områden runt omkring och startade verksamheten som en reaktion på utanförskapet som finns där, och på att människors hälsa generellt är sämre, berättar han.

Idén var att kombinera löpträning med coachning för att höja ungdomarnas självförtroende och ge dem verktyg för att uppnå sina mål på livets olika områden.

– Det konceptet har vi kvar, men vi har finslipat det. Och så har vi vuxit rejält, säger John Laselle.

John Laselle.  Foto: Löparakademin

Redan 2009 startade man Kistaloppet. 2012 var det premiär för Skärholmsloppet, som blivit en succé. Samtidigt tillkom nya löpgrupper, i Skärholmen och i andra förorter. Hösten 2017 finns grupper på sex platser runt om i Stockholm, vilket är rekord.

– Vi väljer områden där behoven finns, områden med sociala utmaningar. Vi gör både egen research och har samråd med Stockholms stad om det, berättar John Laselle.

Det konkreta målet med träningen är att niorna ska springa ett tiokilometerslopp. Man följer också upp hur det gått sedan.

– Den uppföljning vi gör ett år efteråt visar att väldigt många fortsätter att träna. Många lyfter också fram att de fått nya vänner, det tycker de är jätteviktigt, säger John Laselle.

 

Fakta

Här finns Löparakademin i höst

Löparakademin har träning för niondeklassare både under höst och vår, och roterar mellan olika platser.

I höst finns man här: Östberga, Fruängen, Bagarmossen, Husby/Akalla, Tensta/Rinkeby och Jordbro.

I vår finns man här: Skärholmen, Rågsved, Hässelby och Botkyrka (övriga platser ej klara).

Löparakademin har också verksamhet, Uppsala, Västerås, Göteborg och Malmö.

2017 bidrar Stockholms stad med 250 000 kronor. Man har också ett antal sponsorer.

Källa: Löparakademin
Visa merVisa mindre