Ledaren Chantal Madriaga, Edom Abede, Emelie Grabne och Livia Bäckström intervalltränar. Foto: Christian Johansson

Här blir träning en livsstil för tonåringar

Gratis löpträning och coachning som höjer självförtroendet. Löparakademin ger hundratals niondeklassare chans till en hälsosam livsstil. I höst är man bland annat i Fruängen, för första gången. I vår är man tillbaka i Skärholmen.

  • Publicerad 15:28, 9 okt 2017

Vid sextiden på kvällen ser Kunskapsskolans skolgård ödslig ut. Men plötsligt händer något. Ett gäng ungdomar dyker upp, klädda i träningskläder och med löpardojorna på.
De är niondeklassare och bor i Fruängen och i områdena runt omkring. Cirka 15 killar och tjejer som bestämt sig för att komma i form – och nappat på Löparakademins erbjudande om gratis träning två gånger i veckan, under tio veckor i höst.

Kompisarna Emelie Grabne och Livia Bäckström har känt varandra sedan dagis och nu peppar de varandra att träna.

– I somras blev jag lat, så när hösten kom kände jag att jag ville komma i gång ordentligt. Jag var trött på att sitta hemma hela dagarna efter skolan och titta på Youtubers, berättar Emelie och får medhåll.

– Jag gillar mer att träna än att bara vara hemma och det känns bra att ha Emelie med sig, säger Livia.

Emelie Grabne och Livia Bäckström gör sit ups tillsammans.   Foto: Christian Johansson

I början av terminen kom företrädare för den ideella organisationen Löparakademin till Fruängens skola, där Emelie och Livia går. De berättade om sitt koncept: tio veckors löp- och styrketräning med målet att kunna springa ett 10-kilometerslopp.

Men inte bara det. Ledarna är också mentorer. De ska bygga upp ungdomarnas självförtroende och deras förmåga att uppnå sina långsiktiga mål genom delmål, vad gäller löpning, skola, arbetsliv och annat.

– Vi får vara med på flera workshops. Senast fick vi föreställa oss hur våra liv kommer att se ut om tio år. Jag tänker mig att jag har bil och hus då – och bättre kondis! säger Livia.
Efter en stunds uppvärmning joggar hela gänget över bron till andra sidan E4. Målet är en stor gräsmatta en bit från Bredängs trafikplats. Där tar Bredängskillen Alexander Zadruzny, en av fyra ledare, fram visselpipan. Med den i handen leder han kvällens tuffaste inslag: 60 sekunder långa språngmarscher, med 30 sekunders vila emellan. Direkt efter det blir det styrketräning.

Bredängskillen Alexander Zadruzny, 17, är en av Löparakademins yngsta ledare.   Foto: Christian Johansson

Alla blir rejält anfådda, men ingen ger upp. Säkert för att Alexander Zadruzny hela tiden uppmuntrar och peppar. Det är jättebra, tycker Livia och Emelie som, sida vid sida, kämpar hårt med att göra sit ups.

– Alla ledare är väldigt pushande och det gör att man tar i. Det är jobbigare här än i skolan! säger Livia.

Löparakademin har tränat niondelassare i Stockholms förorter ända sedan 2009. Efter hand har man utvidgat verksamheten och i höst var det premiär för Fruängen. Ledarna, som arbetar ideellt, är däremot inte nya. I våras tränade flera av dem en grupp i Skärholmen och dit kommer de tillbaka i vår.

Paloma Labbé är ansvarig för gruppen i Fruängen.   Foto: Christian Johansson

– Det fantastiska med att träna ungdomar är att se hur de växer, hur de utvecklas i tron på sig själva. Om de säger att de aldrig kommer att klara något upptäcker de efter hand att de faktiskt gör det, säger Paloma Labbé som är inne på sin sjätte termin som ledare och är gruppansvarig i Fruängen.

En bit in i november har gruppen sitt sista träningspass. Sedan är tanken att de ska fortsätta att träna på egen hand, eller i andra föreningar. Dessutom ska de alltså springa ett tiokilometerslopp. Det blir Höstrusket på Norra Djurgården, den 4 november.

Självklart kommer det att gå bra, säger Emelie:

– Det längsta jag sprungit är 4,8 kilometer, på Fruängsmaran. Men jag kommer att klara en mil också, det behöver ju inte gå fort!

En sista styrkeövning innan det är dags att jogga hemåt: 20 höga hopp i två omgångar med armarna om varandra.  Foto: Christian Johansson

Många fortsätter motionera

I höst finns Löparakademin i sex områden runt om i Stockholm. Det är rekord. Och många fortsätter att träna efter att grupperna upphört, visar utvärderingar.

Fröet till Löparakademin såddes 2009, när fem barndomskamrater startade gratis löpträning för niondeklassare i Husby. En av dem var verksamhetsledaren John Laselle, som varit löpare på elitnivå. Men målet var inte att fostra idrottsstjärnor.

– Vi var alla uppväxta i Husby eller i områden runt omkring och startade verksamheten som en reaktion på utanförskapet som finns där, och på att människors hälsa generellt är sämre, berättar han.

Idén var att kombinera löpträning med coachning för att höja ungdomarnas självförtroende och ge dem verktyg för att uppnå sina mål på livets olika områden.

– Det konceptet har vi kvar, men vi har finslipat det. Och så har vi vuxit rejält, säger John Laselle.

John Laselle.  Foto: Löparakademin

Redan 2009 startade man Kistaloppet. 2012 var det premiär för Skärholmsloppet, som blivit en succé. Samtidigt tillkom nya löpgrupper, i Skärholmen och i andra förorter. Hösten 2017 finns grupper på sex platser runt om i Stockholm, vilket är rekord.

– Vi väljer områden där behoven finns, områden med sociala utmaningar. Vi gör både egen research och har samråd med Stockholms stad om det, berättar John Laselle.

Det konkreta målet med träningen är att niorna ska springa ett tiokilometerslopp. Man följer också upp hur det gått sedan.

– Den uppföljning vi gör ett år efteråt visar att väldigt många fortsätter att träna. Många lyfter också fram att de fått nya vänner, det tycker de är jätteviktigt, säger John Laselle.

 

Fakta

Tillbaka i Skärholmen i vår

Löparakademin har träning för niondeklassare både under höst och vår, och roterar mellan olika platser.

I höst finns man här: Östberga, Fruängen, Bagarmossen, Husby/Akalla, Tensta/Rinkeby och Jordbro.

I vår finns man här: Skärholmen, Rågsved, Hässelby och Botkyrka (övriga platser ej klara).

Löparakademin har också verksamhet, Uppsala, Västerås, Göteborg och Malmö.

2017 bidrar Stockholms stad med 250 000 kronor. Man har också ett antal sponsorer.

Källa: Löparakademin
Visa merVisa mindre