Förberedelse. Manusförfattaren och regissören Robin Sherlock Holm går igenom en del av manuset med skådespelarna Alexander Karim och Dilan Gwyn. Foto: Mikael Andersson

Här blir Spångavillan kuliss i filmskaparen Robins nya rulle

21-åriga filmmakaren Robin Sherlock Holm spelar just nu in sin andra långfilm i föräldrahemmet i Spånga. Manuset har han skrivit på i sju år och efter att ha läst det ställde skådespelarna Alexander Karim och Dilan Gwyn upp – helt gratis.

  • Publicerad 16:24, 13 dec 2019

Första gången StockholmDirekt träffade Robin Sherlock Holm, i februari 2018, hade hans långfilmsdebut Ticket holders just vunnit pris på filmfestivalen Indiefest i Kalifornien i USA.

Nu är han mitt uppe i inspelningen av sin andra långfilm, The woman under the bed. Han har ingen budget att tala om, 23 000 kronor uppskattar han, vilket i och för sig är betydligt mer än de få hundralapparna som förra filmen kostade att göra.

LÄS MER: Filmaren som väljer Spånga framför New York

Men hans vision är kristallklar:

– Jag vill göra världens vackraste film, berätta världens vackraste kärlekshistoria, säger Robin Sherlock Holm.

Även om slantarna faktiskt är något fler den här gången är det färre personer inblandade. Och samtliga ställer upp gratis.

Mångsysslare

Robin Sherlock Holm både regisserar och håller i kameran själv.

– Det enda jag inte kan göra samtidigt är att sköta ljudet. Så en kompis kompis, Alex Csak, som annars producerar musik i Los Angeles, hjälper mig med det, säger Robin Sherlock Holm.

Filmen handlar om Ferris, en författare som det inte går så bra för, som en dag upptäcker en kvinna, Sloan, under sin säng. De tillbringar en natt tillsammans.

– De pratar om film, böcker, konst, men också om kärlek. Det är mycket mina tankar i filmen. Både mannen och kvinnan är en spegling av mig. Författaren Ferris skulle jag beskriva som en version av mig själv som jag aldrig skulle vilja bli, säger Robin Sherlock Holm.

Ferris spelas av Alexander Karim.

– Jag träffade Robin för ett par år sedan och han visade mig trailern till sin förra film på sin telefon. Jag sa direkt ’jag är med på vad du än gör!’ Två år senare hörde han av sig och jag fick läsa det här manuset. Jag tänkte ’har en 14-åring verkligen skrivit det här?’ Han var ju jätteliten när han började! Men han har gjort en mogen film utan att det är pretentiöst, säger Alexander Karim.

Det var han som föreslog Dilan Gwyn för rollen som kvinnan.

– Alexander lovordade Robin och jag litar på honom, vi har jobbat ihop tidigare, så jag kände direkt - okej. Det är ett filosofiskt manus med långa stycken på engelska, säger hon.

På egna ben. Robin Sherlock Holm träffade Alexander Karim då han jobbade med Robins pappa, regissören Richard Holm. Men någon hjälp i filmmakandet vill Robin inte ha av pappa. "Det är viktigt för mig att jag gör min egen grej. NMen sen när jag är klar vill jag självklart att han ser filmen och säger vad han tycker", säger Robin Sherlock Holm. Foto: Mikael Andersson

På hemmaplan. En stor del av filmen spelas in i Robin Sherlock Holms rum hemma i familjens villa i Nälsta. "Jag har ändrat om en del för filmens skull men det mesta är sig likt, säger Robin Sherlock Holm. Foto: Mikael Andersson

Spånga en karaktär

Att det mesta av dialogen är på engelska, trots att handlingen utspelar sig i Spånga, förklaras i filmen.

– Min karaktär säger vid ett tillfälle ”saker och ting blir klarare för mig på engelska”, säger Alexander Karim.

Det är också så Robin Sherlock Holm själv förhåller sig till språket.

– Jag föredrar att skriva på engelska. Jag vill också göra en film som många kan se utan undertexter, med engelska kan man nå en större publik, säger han.

Även om endast två skådesplare är med i filmen så har den tre karaktärer, menar Robin.

– Den tredje är Spånga. När vi inte filmar hemma hos mig har vi gjort scener på parkleken Starbo, Spånga gymnasium och här ute på Nälstas gator. Jag älskar Spånga av den enkla anledningen att det är mitt hem. När jag flyttar hemifrån så blir det inte för att jag längtar härifrån, som många av mina kompisar gör. Jag vill bo kvar här, säger han.

I siffror: The woman under the bed

9 dagar spelas hela filmen in på.

97 sidor är manuset.

23 000 kronor ungefär, är hela filmbudgeten.

7 år har författaren och regissören Robin Sherlock Holm skrivit på maunset.

2 språk används i filmen - svenska och engelska.

3 karaktärer har filmen enligt Robin: Ferris, Sloane och Spånga.

2020 är planen att filmen ska premiärvisas.

Visa merVisa mindre