Elever i årskurs tre från Smedshagsskolan besöker Berättarministeriet i Husby. Foto: Mikael Andersson

Här blir Smedshagens nioåringar författare

På Berättarministeriets bokförlag i Husby centrum har medarbetarna problem. Fantasin har tagit slut och deras chef, redaktör Schwartz, är arg för att de inte skriver några böcker. Nu har elever från årskurs tre i Smedhagsskolan i Hässelby kommit dit för att hjälpa till. Men redaktör Schwartz är skeptisk, har barnen verkligen det som krävs för att bli författare?

  • Publicerad 15:29, 24 apr 2017

Elanur Yildiz, elev i årskurs tre på Smedshagsskolan, vill jobba som författare när hon blir stor. Foto: Mikael Andersson

"Kul att använda sin fantasi"

Berättarministeriet anordnar skrivarverkstäder för elever i årskurs två till fem. Det finns flera program som antingen görs på skolorna eller i Berättarministeriets lokal i Husby. Idag är elever från årskurs tre på Smedshagsskolan i Hässelby här för att delta i programmet Redaktör Schwartz bokutgivning. Under övningen får de tillsammans komma på en inledning, en huvudkaraktär och ett problem som inledning på en gemensam berättelse. Sedan får varje barn skriva en egen avslutning och rita en illustration.

– Det är kul, man får använda sin fantasi. Jag tycker om att skriva om djur, säger eleven Alina Carlsson

I slutet av passet får alla som vill läsa upp sin berättelse. Stolt ögonblick! Foto: Mikael Andersson

"Det är väldigt inspirerande"

På Berättarministeriet hjälper volontärer till under elevernas besök. Idag är deras uppgift att spela medarbetare på bokförlaget och hjälpa barnen med skrivandet. Volontären Ann-Sofi Lindberg berättar att hon har varit där en gång i veckan sedan hon gick i pension för två år sedan.

– Det är väldigt inspirerande och roligt att vara med barnen, säger Ann-Sofi Lindberg.

Elevernas berättelse "Musens och den goda fens kärleksönskningar" finns publicerad på Berättarministeriets hemsida. Alla barnen får också med sig boken i ett tryckt häfte, med tomma sidor för att fortsätta skriva och rita om de vill.

Eleverna har varit förut på Berättarministeriet och deltagit i andra program. Foto: Mikael Andersson

"Det kändes modigt och kul"

Passet avslutas med att alla som vill får läsa upp sin berättelse.

– Jag brukar vara blyg när jag ska göra sånt så det kändes modigt och kul att jag vågade. Jag skulle kanske vilja jobba som författare när jag blir stor, det är roligt att skriva och berätta och att folk sen kan läsa boken, säger eleven Elanur Yildiz.

PS. Berättarministeriet är en ideell organisation som arbetar med skrivarverkstäder för barn i socioekonomiskt utsatta områden. Målet är att hjälpa unga erövra det skrivna ordet. DS.

De får också illustrera en bild till sin berättelse. Foto: Mikael Andersson