På en äng i närheten av Tranholmen växer det så det knakar, här är det sommarvärme och full fart.

Den stora uppslutningen och engagemanget på platsen kommer från ett socialt språk- och integrationsprojekt.

Som alternativ till de ordinarie träffarna på SFI och hemstudierna för att lära sig svenska testade Svenska kyrkan att flytta ut språkträningen och in på en odlingslott, när pandemin tog sitt grepp om världen våren 2020. Odlingslotten de hade tillgång till vid Tranholmen var då helt igenväxt.

Sedan dess har arrangörerna och deltagarna rensat ogräs, ställt upp pallkragar, märkt upp vad som såtts och byggt ett solskydd. Drygt två år senare är det livligt och gott om folk.

– Målgruppen är alla som tycker att det är trevligt att träffa nya vänner, plantering och trädgårdsarbete, säger Karin Gustafsson, en av initiativtagarna.

På torsdagar och lördagar har kyrkan träffar under några timmar, men platsen är öppen för alla och det är fritt fram att besöka när som helst.

– På lördagar kommer många med hela familjen. Det kan vara ungefär 30 personer här då, säger hon.

Flitig besökare

En del av arrangemanget är att låta de som vill träna på svenskan.

– Vi pratar om det vi gör. Planterar vi något kan vi prata om vad vi ska använda det till sedan. Det blir mycket praktisk svenska, säger Karin Gustafsson.

https://www.mitti.se/nyheter/de-vill-skapa-motesplats-for-odlare/reptdB!K@359ixso4DcjK01H9p4g/

En flitig gäst är Mohammad Mohesmi. Han kom till Sverige för sju år sedan från Kandahar i Afghanistan. Han kommer till odlingslotten regelbundet, ofta med hustrun Sharifa Fars.

– Det är jättebra här. Vi vattnar och hjälper till, dansar, skrattar och pratar, säger han.

Bland språkstenciler, glosor och med ett glas lemonad gjord på rabarber från odlingen sitter Sharifa Fars.

– Vi kommer hit för att hjälpa till, träffas och bli bättre på svenska. Vi odlar lök, morötter, potatis och blommor. Vi gör även skyltar till det vi odlar, säger hon.

Bland de som lockats att hjälpa till finns Bert Persson från Svartsjö.

– Det är skön stämning och kul att träffa människor. Jag brukar vara med på språkkafé och har även haft en ensamkommande som bott hos mig, säger han.

Bra kombination

Bert Persson tycker att trädgårdsarbete och språkinlärning är en bra kombination.

– Det är bra att ha något att prata om. Svenskan är ett svårt språk att lära sig. Nyligen grävde jag upp en mask och sa att det hette mask. Då frågade han jag grävde med om det inte var en sådan man hade i ansiktet, säger han.

För Mohammad Mohesmi har språkträningen haft stor betydelse.

– Det går bra med svenskan, jag pratar med alla. Nu kan jag går till affären och handla och gå till optikern, säger han.

Innan vintern lovar Karin Gustafsson en särskild höjdpunkt – då vankas skördefest med allt de odlat tillsammans.