Samarbete. Karin Gustafsson från Svenska kyrkan och Mohammad Mohesmi träffas ofta på odlingslotten i Tranholmen för att umgås, odla och prata svenska. Nyligen planterades penséer. Foto: Stefan Källstigen

Här blir odlingen vägen till svenska

När pandemin försvårade möten började tanken om att träna svenska och odla tillsammans gro. Två år senare växer både grödor och människor på odlingslotten vid Tranholmen.

  • Publicerad 15:52, 17 jun 2022

Planterar vi något kan vi prata om vad vi ska använda det till sedan.

På en äng i närheten av Tranholmen växer det så det knakar, här är det sommarvärme och full fart.

Den stora uppslutningen och engagemanget på platsen kommer från ett socialt språk- och integrationsprojekt.

Som alternativ till de ordinarie träffarna på SFI och hemstudierna för att lära sig svenska testade Svenska kyrkan att flytta ut språkträningen och in på en odlingslott, när pandemin tog sitt grepp om världen våren 2020. Odlingslotten de hade tillgång till vid Tranholmen var då helt igenväxt.

Sedan dess har arrangörerna och deltagarna rensat ogräs, ställt upp pallkragar, märkt upp vad som såtts och byggt ett solskydd. Drygt två år senare är det livligt och gott om folk.

– Målgruppen är alla som tycker att det är trevligt att träffa nya vänner, plantering och trädgårdsarbete, säger Karin Gustafsson, en av initiativtagarna.

På torsdagar och lördagar har kyrkan träffar under några timmar, men platsen är öppen för alla och det är fritt fram att besöka när som helst.

– På lördagar kommer många med hela familjen. Det kan vara ungefär 30 personer här då, säger hon.

Möte. På odlingslotten kan de som vill träna svenskan få hjälp samtidigt som de odlar. Modibo Myimy kom från Mali för tre år sedan. Han och Bert Persson från Svartsjö är ofta på besök. Foto: Stefan Källstigen

Flitig besökare

En del av arrangemanget är att låta de som vill träna på svenskan.

– Vi pratar om det vi gör. Planterar vi något kan vi prata om vad vi ska använda det till sedan. Det blir mycket praktisk svenska, säger Karin Gustafsson.

De vill skapa mötesplats för odlare

En flitig gäst är Mohammad Mohesmi. Han kom till Sverige för sju år sedan från Kandahar i Afghanistan. Han kommer till odlingslotten regelbundet, ofta med hustrun Sharifa Fars.

– Det är jättebra här. Vi vattnar och hjälper till, dansar, skrattar och pratar, säger han.

Bland språkstenciler, glosor och med ett glas lemonad gjord på rabarber från odlingen sitter Sharifa Fars.

– Vi kommer hit för att hjälpa till, träffas och bli bättre på svenska. Vi odlar lök, morötter, potatis och blommor. Vi gör även skyltar till det vi odlar, säger hon.

Bland de som lockats att hjälpa till finns Bert Persson från Svartsjö.

– Det är skön stämning och kul att träffa människor. Jag brukar vara med på språkkafé och har även haft en ensamkommande som bott hos mig, säger han.

Smakprov. Årets första skörd av rabarber är redan gjord och den blev lemonad som Karin Gustafsson, Åsa Stöök, Bert Persson och Aisha Omary kan smaka av. Foto: Stefan Källstigen

Bra kombination

Bert Persson tycker att trädgårdsarbete och språkinlärning är en bra kombination.

– Det är bra att ha något att prata om. Svenskan är ett svårt språk att lära sig. Nyligen grävde jag upp en mask och sa att det hette mask. Då frågade han jag grävde med om det inte var en sådan man hade i ansiktet, säger han.

För Mohammad Mohesmi har språkträningen haft stor betydelse.

– Det går bra med svenskan, jag pratar med alla. Nu kan jag går till affären och handla och gå till optikern, säger han.

Innan vintern lovar Karin Gustafsson en särskild höjdpunkt – då vankas skördefest med allt de odlat tillsammans.

Lärorikt. Aisha Omary från Stenhamra brukar gå till odlingslotten med några vänner. "Man pratar och får hjälp med svenskan", säger hon. Foto: Stefan Källstigen

Odlingslotten

Projektet är ett samarbete som Ekerö pastorat, Ekerö kommun och den ideella föreningen Välkommen till Mälaröarna står bakom.

Vid cirka 10.00 brukar deltagare mötas utanför Ekebyhovskyrkan på torsdagar och lördagar för gemensam promenad till lotten. Men det går även att ansluta när som helst.

Källa: Svenska kyrkan

Visa merVisa mindre

Uppmärkt. En del i språkträningen är att göra skyltar och skriva vad som planterats. Foto: Stefan Källstigen

Här kan du förtidsrösta i Ekerö 2022

Nyheter Om en vecka öppnar vallokalerna Det är bara några ynka veckor kvar till valdagen. Men redan från 24 augusti kan du förtidsrösta i Ekerö.tisdag 16/8 13:18

Fortsatt tuffa tider för Ekerös lantbrukare

Nyheter "Det är lite läskigt, man vet ingenting" En har dragit ner på elförbrukningen. En annan har börjat använda gödsel, en plötslig bristvara, sparsamt. Lantbrukare i Ekerö lever med fortsatt osäkerhet på grund av skenande priser och det oroliga...fredag 12/8 16:05

Nu finns slingor för terrängcykling vid Ekebyhovsbacken

Nyheter "Jobbar med att få i ordning spåren" Är du cyklist på Mälaröarna behöver du inte längre nöja dig med plana asfalts- och grusvägar. Nu kan du ge dig ut i skogen med hojen och betvinga naturen.fredag 12/8 16:03