Här blir nya tvärbanan rena konstverket

Teknikhusen som ska försörja nya tvärbanan till Kista och Helenelund med el får reliefer i betong. Konstnär är Rebecka Bebben Andersson.

  • Publicerad 17:12, 7 jun 2018

Tretton teknikhus kommer att försörja tvärbanans Kistagren med el – och nio av dem ska få konstnärliga utsmyckningar.

Konstnären Rebecka Bebben Andersson har utsetts att utföra utsmyckningarna, efter en tävling där 99 intresseanmälningar kommit in.

Teknikbyggnaderna ska placeras i anslutning till det nya spårområdet och hållplatserna, och har olika storlek och höjd. En del är uppemot 30 meter långa, men de flesta ungefär 14 meter långa och fyra meter breda.

Bilder som berättar

Rebecka Bebben Anderssons förslag är konstnärlig gestaltning i tekniken grafisk betong, en tekniken som gör det möjligt att göra hållbara mönster och bilder som relief i prefabricerade betongytor.

Och bilderna kommer att ha anknytning till platsen där husen står:

– Jag har pratat med en tjej eller kvinna vid varje område där teknikhusen ska stå, och på så vis hittat en berättelse till platserna, säger hon.

Bara kvinnor?

– Ja, jag tycker att män syns så mycket i det offentliga rummet ändå.

Vid Solvalla berättade en kvinna för henne om Elitloppet 1994, så där blir motivet hästar. På ett annat hus blir det studenter, och åter ett annat hundar.

Alla fyra sidor av husen får bilder.

– Gavlarna ska få en bild från stationen efter, så att de blir som en karta där man kan se kommande hållplats, säger hon.

Bromma Blocks först ut

Tvärbanan binder ihop Stockholms pendeltågs- och tunnelbanenät. Den går i en halvcirkel från Sickla udde via Gullmarsplan, Liljeholmen, Alvik,  till Solna station. Den förlängs nu till Kista och Helenelund.

Kistagrenen byggs i etapper och planeras stå helt färdig 2023. Först ut att gestaltas är teknikhuset vid Bromma Blocks som planeras stå klart 2019.