Jan och Eva Augustinson - två av många som lämnar äpplen vid Lövsta återvinningscentral. Foto: Anders Göransson

Här blir nedfallna äpplen till soppa i tanken

Det är äppelår och västerortsbor med trädgård står upp till anklarna i fallfrukt. Om de nu inte gör som så många andra – tar sin överblivna frukt till återvinningscentralen i Lövsta för vidare omvandling till biobränsle.

  • Publicerad 07:58, 20 sep 2018

– Det är kolossalt med äpplen i år. Förra året var ett av de sämsta vi haft, men i år är det precis tvärtom, säger Jan Augustinson.

Han har tillsammans med hustrun Eva hyrt ett släp får att forsla överbliven frukt och en del annat skräp från tomten i Norra Ängby till Lövsta.

Denna gång häller de ut omkring 75 kilo frukt ur sina korgar, men den totala skörden är flera gånger större. Det mesta har de redan lämnat i de stora kompostbehållare som kommunen ställer ut och tar hand om mot en avgift. Men de blir också fulla.

Blir biobränsle och gödsel

Frukten som lämnas i Lövsta omvandlas till biobränsle eller biogödsel.

– Det är jättebra att frukten kommer till nytta, säger Eva.

Bara i augusti lämnades 159 ton fallfrukt in till Stockholms återvinningscentraler, vilket uppges räcka för att driva en biogasbil sju varv runt jorden. Och i september lär det bli ännu mer. Bara i  Lövsta kom det in nästan 30 ton under den första hälften av september.

När Mitt i besöker Lövsta en onsdagsförmiddag är det ingen trängsel, men bilarna avlöser varandra i en stadig ström framför skylten ”Fallfrukt – utan emballage”. Bakluckor öppnas, frukt bärs ut, och högen i den gula containern bara växer.

”Näst bästa alternativet”

Helena Sundqvist och Leif Jansson har kört sin fallfrukt från hemmet i Bromsten. Det har blivit en del äppelmos och några äppelpajer den här säsongen – men det går ju inte att äta äpplen jämt.

– Det har varit väldigt mycket i år, och tiden räcker inte till för att ta tillvara på det. Det här är det näst bästa alternativet, för på det här sätt kommer frukten till någon användning i alla fall, säger Helena.

Det blev ingen must i år för Helena Sundqvist och Leif Jansson. Äpplena hamnade i återvinningen istället. Foto: Anders Göransson

 

– Något år åkte vi till musteriet på Ekerö. Jag tror det blev en 30 liter must och det var jättegott, säger Leif.

Men i år är köerna till musterierna långa, och många väljer istället återvinningscentralerna.

Calvados?

Stefan Jansholm från Hässelby villastad är en av dem. Han tycker egentligen att det är synd att slänga goda äpplen.

– Man borde egentligen göra calvados av dem, skämtar han.

Han och hustrun Eva har bara ett enda äppelträd vid sitt radhus, men det blir ändå för mycket.

– Vi torkar äpplen och gör äppelmos, men det blir över ändå, säger Eva.