Nöjda. Bertil Österlund och Bengt Strandberg är nöjd med lyftet. "Där borta var det en massa buskar förr" säger Bertil och pekar bortåt strandpromenaden. Foto: Anders Björklund

Här blir Hässelby "nästan som Djurgården"

Strandpromenaden mellan Hässelbyverket och Maltesholmsbadet är på väg att piffas upp. – Det är underbart. De har gjort mycket och snyggat till, säger Hässelbybon Bertil Österlund.

  • Publicerad 16:27, 9 apr 2021

Nästan fyra miljoner kronor har satsningen kostat hittills. Först ut att få ett lyft var själva udden mitt emot Hässelby värmeverk.

– Folk ska vilja vistas här mer. Sitta och sola och annat, säger Ragnar Ählström som är parkingenjör på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Otryggt tyckte besökare

Här har staden bland annat lagat murar, lagt gatsten, ordnat nya möbler, planterat träd och andra växter. Det stod klart 2019. Tidigare har en del uppfattat udden som otrygg.

– Det har blivit jättefint. Man ser att många står här och fiskar, säger Arja Karjalainen som kommit till udden med dottern Nina.

Företaget Abtot jobbar med strandpromenaden på uppdrag av staden. Här plockar Justin Simons upp lite sly de tagit bort vid strandkanten i ett efterarbete på andra etappen. Foto: Anders Björklund

På tur. Hässelbyborna Arja och Nina gillar hur det blivt på Udden mittemot värmeverket. Foto: Anders Björklund

Utförs i etapper

Etapp 1: Udden bredvid värmeverket. Lagning av murar, ny markbeläggning, nya möbler, papperskorgar, nya planteringar och träd och röjning av sly med mera. Klart 2019.

Kostnad: 2,8 miljoner kronor inklusive projektering.

Etapp 2: Strandliden. Nya möbler och papperskorgar. Omläggning av skifferplattor, röjning av sly och beskärningar av träd med mera. Klart 2020.

Kostnad: 1,1 miljoner kronor.

Etapp 3: Sträckan närmast Maltesholmsbadet. Utförs innan sommaren 2021.

Kostnad: Ännu inte fastställd.

Källa: Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre

Fortsatte i höstas

I slutet av förra året jobbade staden vidare med sträckan längs med Strandliden fram till Hässelby strands båtklubb. Här har träd beskurits och sly röjts bort. Sträckan har också fått nya bänkar, bord, omlagda skifferplattor och avfallsbehållare.

Vidare har dungen i närheten av Maltesholmsbadet röjts ur så att ekarna här blivit mer framträdande.

På en av de nya bänkarna vid Strandliden sitter Hässelby strandsbon Bertil Österlund och Bengt Strandberg. De har blivit kompisar här på strandpromenaden och ger tummen upp för projektet.

– Jag kommer hit minst en gång om dagen. Man sitter mycket bättre nu också, säger Bertil Österlund.

"Nästan som Djurgården"

Många ger beröm. "Nästan som på Djurgården" säger en annan Hässelbybo som Mitt i talar med.

– Roligt. Det blir mer attraktivt att röra sig här, säger parkingenjören Ragnar Ählström.

Sträckan närmre Maltesholmsbadet kommer de att jobba vidare med under våren. Utformningen av den sträckan är inte fastslagen än, ej heller någon kostnad. Men bland annat kommer en gammal ihålig ek som ligger utmed sträckan kommer att bli upplyst med punktbelysning.

– Det kommer att bli tjusigt, säger Ragnar Ählström.