Plastigt. Skräp eller ett konstmaterial att värdesätta? Karen Froede vill sätta plasten i fokus med sin nya utställning. Foto: Karen Froede

Här blir din plast till konst

Konstnären Karin Froede vill få folk att reflektera kring plast. Hur? Med fotografier, film och konstverk – skapad av dina gamla pet-flaskor.

  • Publicerad 07:15, 27 apr 2022

Jag vill gärna att folk i närområdet kommer och lämnar sin hushållsplast – det kan vara förpackningar, leksaker och annat de konsumerar i vardagen.

– Nästan all plast är gjord av olja. Vad händer när oljan tar slut? Hur förhåller vi oss till ändliga resurser och i vilket ögonblick förvandlas något från att vara åtråvärt till att bli skräp? 

– I säkert 20 år har jag tänkt på hur man kan lyfta plastfrågan. Jag tror att det är svårt att nå fram till folk med siffror och skrämselscenarier, man behöver känna och sen förstå, här blir det konstnärliga perspektivet viktigt.

Så beskriver Karen bakgrunden till forskningsprojektet LAUNCH OF RE-, som just flyttat till Solna business park. Konstnären har jobbat med offentlig konst i hela landet, och nu fått fria händer av Fabege.

Utställningen kommer att pågå under ett år.

Plast blir konstverk

Glasmontrarna längs Svetsarvägen funkar som ett utomshusgalleri. Besökare kan också stiga in i en ombyggd kontorslokal och reflektera kring och diskutera plast – och själva bidra till konsten.

Del två av utställingen, som visas i höst, ska nämligen skapas av plast som samlas in på plats.

– Ja, jag vill gärna att folk i närområdet kommer och lämnar sin hushållsplast – det kan vara förpackningar, leksaker och annat de konsumerar i vardagen. Tvätta och lämna in stort som smått. Allt kommer att sorteras, registreras och återanvändas i konstverk.

– En idé är att fylla ett rum med pet-flaskor, om det kommer in tillräckligt många, och dyka ned i ett plasthav.

Alla som lämnar in plast får en kopp kaffe. Återvinningsstationen Re store kommer att vara öppen en dag i veckan. Mer info på launchofre.org.

Invigning äger rum 28 april klockan 15.30 i Konsthörnan på Svetsarvägen 10. Vernissage, paneldebatt och tilltugg. Karen Froede hälsar att man gärna får ta med transparenta plastflaskor med lock.