Nere i en källarlokal står bananlådor staplade på varandra. Här finns påsar fyllda med lampor, porslin och elektronik och på bordet ligger böcker. Många böcker.

När alla aktiviteter ställdes in under förra sommaren blev samhället tomt. Motionslopp och årliga tillställningar fick pausas under pandemiåret. Då bestämde sig Lions i Sigtuna-Märsta för att ändå köra loppmarknad i sin lokal mitt emot minigolfbanan i Sigtuna stad.

– Normala år brukar vi ha loppis här ute på ängen med Sigtuna möte men det blev ju inte av. Så vi tänkte vi kunde köra ändå i en liten skala här inne, säger Stefan Hammarbäck som har hand om loppisverksamheten i föreningen.

För att hålla verksamheten coronasäker fick bara ett fåtal personer komma in i lokalen samtidigt för att köpa och skänka nya saker till loppisen. Ibland var det kö utanför.

– Jag stod nog här 21 gånger och sålde. Det känns inte som ett arbete utan det är bara kul, säger Hans Rydkvist som varit president i den lokala föreningen.

Skänker till välgörenhet

Loppisen var öppen varje dag i två och en halv månad, från midsommarafton och framåt. Totalt fick föreningen in strax över 100 000 kronor som de skänker till välgörenhet.

Detta år blev det kvinnojouren i Sigtuna som fick ett bidrag, samt barncancerfonden och två organisationer utomlands.

– Vi fördelar pengar i tre delar. En del går till något lokalt, en del till något nationellt och den sista tredjedelen till något internationellt, säger Peo Bergqvist som är föreningens nuvarande president.

I sommar förbereder sig föreningen för att återigen hålla öppet varje dag och samlar just nu in saker som personer vill skänka.

Den 29 maj har de en speciell insamlingsdag och uppmanar Sigtunabor att rensa på vinden eller i källaren och skänka saker som de vill bli av med.

– Ibland får vi in saker som vi inte ens vet vad det är för något och det har hänt att vi har prissatt rariteter helt felaktigt, säger Peo Bergqvist.

Vad är det mest värdefulla som ni sålt?

– Jag vet inte om det var det mest värdefulla, men vi hade en italiensk vattenkokare här och en dam samlade på dessa. Jag hade prismärkt den med 100 kronor och hon tog den direkt. Så sa hon, den hade jag kunnat ge 1 500 kronor för, säger Peo Bergqvist.

De tre herrarna hoppas att det blir en bra sommar och att turisterna börjar hitta tillbaka.

– Vi står redo och förhoppningsvis hemestrar folk lika mycket i år, säger Hans Rydkvist.