Julmarknad i Stora Nyckelviken en snörik helg 2012. Foto: Läsarbild Catharina Wikström/Nacka hembygdsförening

Här blir det i julstämning

I helgen är det första advent. Kanske dags att komma i julstämning? I Nacka och Värmdö finns både traditionella julmarknader och modernare varianter.

  • Publicerad 16:17, 12 okt 2015

Numera är det sällsynt att se en smed i arbete. Men på söndag finns chansen. Då finns en äkta smed på gårdsplanen vid Stora Nyckelvikens herrgård.

– Han ska visa hur man smider enklare saker som krokar, och sedan kan man köpa dem, berättar Susanne Carlsson, tf ordförande för Nacka hembygdsförening.

Hembygdsföreningen har ordnat julmarknad vid 1700-talsgården ända sedan 1940-talet. På söndag är det dags igen. Hantverkare dukar fram allt från handstöpta ljus och stickade halsdukar till julgranspynt och godsaker.

3 000–4 000 besökare brukar komma hit och lyssna på körsång, dricka glögg, äta korv, rida, leta julklappar och skapa sina egna julgrupper av blommor och pynt.

– Det blir alltid en fantastisk stämning. Själv tycker jag bäst om museet, där en tomte delar ut julklappar och där det är eld i öppna spisen, säger Susanne Carlsson.

Den som föredrar moderna miljöer kan gå på julmarknad i nya konsthallen/galleriet RYMD, vid Sickla galleria. Där säljs allt från fotokonst och litografier till konsthantverk och textil, med start den 10 december.

Också i Värmdö finns en julmarknad med konstnärlig profil, vid sidan av de mer traditionella. G-studions öppna ateljéer, i gamla porslinsfabriken i Gustavsberg, drar hundratals besökare sedan starten på 1990-talet. En av de 30 konstnärer man kan kika in hos på lördag är Mia E Göransson.

– Folk är jätteintresserade av att se hur det ser ut inne hos oss, så det är verkligen roligt att visa, säger hon.

Många av konstnärerna har tillverkat speciella julsaker och i kaféet finns julfika, så det lär bli julstämning.

Här är det julmarknad:

Fisksätra centrum: Onsdag kl 12–18 (PRO).

Torget i Finntorp: Lördag kl 13–15.

Stora Nyckelviken: Sön kl 11–16.

Kupan i Finntorp: Lördag kl 11–15 (Röda korset).

Sickla köpkvarter: Konsthallen RYMD har julig konstmarknad den 10 dec–en bit in i januari (stäng under julhelgen).

Älta centrum: Lördag kl 10–15 (PRO). Älta föreningsråd har julmarknad vid Älta gård den 5 dec kl 11–14.

I Värmdö:

Stavsnäs: I skärgårdsmuseet lördag kl 11–15

Gustavsberg: Julöppna ateljéer i G-studion, gamla porslinsfabriken, lördag kl 11–16. Föreningen Guldkanten har marknad den 5 dec kl 11–14.

Hemmesta: Värmdö bygdegård sön kl 10–16.