ETTA. Dagligt bröd. Spångabon Julian Reisz hämtar bröd av butikschefen Bella Lundh på konditoriet i Spånga, bröd som ska gå till öltillverkning med målet att minska brödsvinnet. Ölet som bryggs på brödsmulorna sälja bland annat på Spånga-bageriet. Foto: Mikael Andersson

Här blir den enes bröd den andres öl

Julian Reisz har ett tydligt mål, att bidra till minskat brödsvinn. Han har börjat i liten skala, hemma i Spånga. Livsmedelsverket ger Julian en eloge. Enligt en expert finns en marknad att erövra för företag, att ta hand om överblivet bröd.

  • Publicerad 08:00, 17 apr 2021

Vi behöver otroligt många lösningar för att minska matsvinnet

Spångabon Julian Reisz är en av tre grundare av ett öl, bryggt på gammalt bröd.

Främsta syftet med ölen, enligt Julian Reisz, är att väcka uppmärksamhet och bidra till att minska svinnet av matbröd som butiker och bagerier inte lyckas sälja.

– Matsvinn är världens utmaning, det är ett typiskt problem i västvärlden som vi byggt upp med globala system, säger Julian Reisz.

Hämtar överblivet bröd

Tillsammans med de andra grundarna ägnar han en del av sin tid åt att åka runt och hämta överblivet bröd från butiker och bagerier, bland annat i Spånga.

Ölet, Loafy lager och Bakers pale ale, bryggs i samarbete med lokala bryggerier, bland annat i Värmdö.

Trion vill bygga upp en modell så att överblivet bröd kan användas i livsmedelsproduktionen igen.

– Det finns ingen industriell modell för att göra livsmedel av återvunnet bröd, det är det vi vill bygga upp.

Reisz, som kallar sig innovationskonsult, visar vägen till en innergård i Spånga centrum. Där, innanför en dörr, finns ett av bagerierna han hämtar bröd hos.

Bella Lundh, butikschef på konditoriet som har bageriet, öppnar. Hon räcker över två kassar fyllda med matbröd.

Hon säger att bageriet dagligen slänger flera kilo bröd som inte sålts.

– Vi måste ha färskt bröd när kunderna kommer in, förklarar hon.

Enligt en rapport från Konsumentföreningen Stockholm, slängs årligen 80 000 ton bröd i Sverige.

Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket, välkomnar Julian Reisz initiativ.

– Det är jättebra. Vi behöver otroligt många lösningar för att minska matsvinnet, det finns inte tid att utreda, det är bara att prova.

Tror på satsningen

Martin Lundell, vd på Sveriges bagare och konditorer, tror att det finns utrymme för en eller flera aktörer som kan bygga upp ett mer omfattande retursystem för returbröd än som finns i dag.

– Bagerierna försöker att hitta lösningar för sitt bröd, säger Martin Lundell.

Att samla in bröd kräver mycket arbete.

– Det är manuellt och jobbigt, jag fattar att ingen orkat göra det här tidigare. Vi frågar oss själva varför gör vi det här, säger Julian Reisz lite på skämt.

Han tror dock på den här modellen och att det går att minska svinnet med hälften till år 2030.

– Det är absolut ett rimligt mål, men då måste vi minska brödsvinnet med tio procent per år, säger Reisz.

Rapport om svinnet blev väckarklocka

En rapport från 2019 anses ha satt brödsvinnet i fokus:

80 000 ton bröd kasseras årligen. Hushåll: 30 000 ton. Butiker, 28 000 ton. Övriga, som bagerier/ storkök/krogar: 22 000 ton.

Sortiment med över 100 olika brödsorter på butikshyllorna driver svinn.

Avtal om returrätt för bröd ökar risk för svinn. Bättre prissänka brödet.

Bransch/konsument måste ändra beteende. Minska svinnet till hälften 2030.

Källa: Konsumentföreningens rapport "Brödbusar är vi allihopa, allihopa, allihopa – du med!!"

Visa merVisa mindre

Brödet i hyllan

Storproducenter som Pågen, Fazer och Polarbröd bestämmer själva över hur länge brödet ska ligga på brödhyllorna i butik och när det ska slängas.

Butiker bestämmer över egenbakat och egeninköpt bröd.

Bröd i bagerier bestämmer bagerierna över.

Bagerier och butiker har störst svinn.

Enligt Livsmedelsverket bakar stora producenter nytt bröd av gammalt bröd, men att det vore bättre att baka mindre bröd från början.

Källa: Livsmedelsverket

Visa merVisa mindre