ERSÄTTS. Sockerlösning serveras istället för den honung som har tagits ifrån bina. Foto: Ulrica Andersson

Här blir bina sötare inför kylan

Bisäsongen har gått mot sitt slut. Den varma sommaren har inte lett till några förluster i årets honungsskörd för Sollentunabon Thomas Ullman.

  • Publicerad 08:15, 20 okt 2018

Om du frågar tre biodlare hur du ska göra så får du fem förslag.

REDSKAP. En rökpust är bra att ha om bina blir arga. Foto: Ulrica Andersson

Honungssäsongen är slut nu, berättar biodlaren Thomas Ullman i Helenelund.

– Alla har slungat sin honung. Antingen rör man honungen, för att få en viss konsistens, eller så gör man inte det. Jag gör inte det och då får man flytande honung, säger han.

Bina behöver däremot lite extra omtanke inför vintern: När man tagit ifrån dem en del av honungen, som de egentligen hade tänkt använda själva, ersätter man dem med sockerlösning.

En 60-procentig sockerlösning står i en dunk på köksbänken hemma hos Thomas Ullman och hans fru.

– Den ger man dem inne i kupan, i en skål. De behandlar den på samma sätt som honung; de drar ned den och stoppar in i sina celler, säger han.

Bina sänker vattenhalten själva i sockerlösningen, genom att fläkta med sina vingar. Per kupa behövs det 18 kilo socker.

HEMMA. Så här har bina det nere i kupan. Foto: Ulrica Andersson

HÖST. Bina stannar inne i kupan över vintern, där de håller varandra varma. Än så länge är det en och annan som vågar sig ut. Foto: Ulrica Andersson

När det blir det kallare och kallare vill inte bina ge sig ut. Istället samlar de ihop sig till ett klot inne i kupan, där de värmer varandra.

– De har en förmåga att röra sina vingar inne i kupan utan att flyga. I mitten av klotet kan det vara 30 grader varmt, säger Thomas Ullman.

Framåt vårkanten är det dags att våga sig ut igen.

– De skickar ut spejare som kollar om det är tillräckligt varmt. Är det för kallt är risken att de landar på snön och fryser ihjäl, säger Thomas Ullman.

Hur bestämmer bina vem som ska ta det riskfyllda uppdraget?

– Man vet nog inte hur de utses, säger han.

MÅNGA. Det finns 12 000 biodlare i Sverige Foto: Ulrica Andersson

Beroende på hur blomningen har varit ger bina 25-50 kilo honung per kupa. I år, med den varma sommaren, har det varierat mellan biodlarna om det har påverkat skörden. För Thomas Ullman har det gått bra, medan andra har fått mindre honung eller ingen alls.

– Allt blommade på en gång, så efter midsommar hade bina inget att flyga till, säger han.

Även om man har fullt upp med heltidsarbete och småbarn skulle man klara av en eller två kupor, enligt Thomas Ullman. Man kan ha bikupor på balkongen, men det är förstås bra att fråga grannarna om det är okej eller om de är allergiska. Säger grannarna ja är det snarare att föredra för dem, eftersom bina hjälper till med pollinering för deras växter.

Thomas Ullman rekommenderar nya biodlare att först gå en kurs.

– Det finns 12 000 biodlare i Sverige och alla har sitt sätt och sina idéer. Om du frågar tre biodlare hur du ska göra så får du fem förslag. Det finns inga rätt eller fel, men ta gärna hjälp av andra.

BEREDER. Thomas Ullman är biodlare och med i styrelsen för Sollentuna Biodlare. Sockerlösningen åt bina står hemma på köksbänken. Foto: Ulrica Andersson

Bisamhället

Under hösten föds nya bin, då bisamhället förnyas efter att de som flugit runt på sommaren dött av slitet.

Under vintern är det omkring 10 000 bin i ett samhälle; under sommaren växer det till omkring 60 000 bin.

Arbetsbina, som är honor, samlar in nektar och pollen.

Drönarna är lite kraftigare än arbetsbina. "Deras uppgift är i princip att befrukta drottningen och sedan blir de utkastade", säger Thomas Ullman.

Vem som blir drottning-bi utses redan i äggstadiet: Just det ägget får kraftigare foder av de andra bina: "Som odlare ser man att det håller på att bildas en drottningcell, som är större."

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedrägerier mot äldre fortsätter trots gripande

Nyheter Flera nya bedrägerifall i helgen Polisen i Sollentuna hade fullt upp med inbrott, stölder och bedrägerier i helgen.onsdag 19/1 6:20

SFK:s akademi klättrar sju platser

Nyheter Fick två stjärnor i SEF:s genomlysning av herrklubbarnas akademier Svensk Elitfotbolls genomlysning av herrklubbarnas akademier för 2021 har presenterats och Sollentuna FK klättrar några pinnhål.tisdag 18/1 14:42

Måns Rybäck släpper första egna låten

Nyheter Känslosam ballad om förlorad kärlek Trombonisten och sångaren Måns Rybäck debuterade med sin egen version av ”Fly me to the moon” sommaren 2020 och har därefter kommit med två klassiker till – ”Gabriellas sång” och ”Somliga går med...tisdag 18/1 12:10