Äppelträden ramar in den vackra villaträdgården i Stuvsta. Björn Une har fyllt en lövkrog till bredden med äpplen och börjar hälla dem i en apparat som krossar och finfördelar äpplena.

Han har mustat äpplen i 15 år, redan innan han flyttade till hus och innan det blev trendigt. De senaste åren har han tagit emot äpplen från vänner och bekanta, men när han blev korttidspermitterad i år förvandlade han sin passion för äpplen till ett eget litet musteri.

Mustar för gott ändamål

Han gjorde ett inlägg i den lokala Facebookgruppen där han erbjöd sina tjänster. Den som vill ha äpplen mustade ringer och bokar en tid. I gengäld uppmanar han kunderna att swisha valfri summa till Stockholms katthem, som tar hand om hemlösa katter.

– Jag har ju tid så det passar bra. Jag behöver inte pengarna själv, men är volontär på Stockholms katthem, så då tyckte jag att det passade bra att man får swisha dit.

Hittills har det kommit ett tiotal personer i veckan. Grannar, klassföräldrar och före detta Stuvstabor.

En lövkorg blir omkring tio liter färdig must.

– De flesta kommer med ett par petflaskor och tänker inte på hur mycket det blir, säger Björn Une.

Björn lägger i hela äpplen med kärnhus och allt i krossen. På några minuter har de förvandlats till finfördelade äppelbitar. Han flyttar över dem till en press där saften pressas ur. En orangefärgad vätska sipprar ur och fylls på petflaskor.

– Mer närproducerat än så här blir det inte. Man känner sig lite som en världsförbättrare, säger Björn Une.

De senaste åren har intresset för att musta sina äpplen ökat markant.

– Jag tror att många får dåligt samvete över att äpplena ligger i trädgården och ruttnar. Det går inte att göra av med stora mängder äpplen på något annat sätt.

Äppeljuice till mars

Musten här pastöriseras inte, utan är bara färskpressad.

– Den håller sig i kylskåp tre, fyra dagar. Men den går utmärkt att frysa i petflaskor. Vi dricker äppeljuice till frukost fram till mars.