ÄPPELÅR. Förra året var det ont om äpplen, men i år är det äppeltider igen. När Björn Une blev permitterad passade han på att starta ett litet musteri hemma i trädgården i Stuvsta. Han mustar idéellt mot att kunderna swishar en slant till Stockholms katthem. Foto: Stefan Källstigen

Här blir äpplen till must i Stuvsta

Har du trädgården full av äpplen som du inte hinner ta hand om? I en villaträdgård i Stuvsta förvandlas de till gyllene must mot en swish till Stockholms katthem.

  • Publicerad 16:29, 6 okt 2020

Man känner sig lite som en världsförbättrare när man tar hand om äpplen.

Äppelträden ramar in den vackra villaträdgården i Stuvsta. Björn Une har fyllt en lövkrog till bredden med äpplen och börjar hälla dem i en apparat som krossar och finfördelar äpplena.

Han har mustat äpplen i 15 år, redan innan han flyttade till hus och innan det blev trendigt. De senaste åren har han tagit emot äpplen från vänner och bekanta, men när han blev korttidspermitterad i år förvandlade han sin passion för äpplen till ett eget litet musteri.

FALLFRUKT. Äppelmusten smakar olika beroende på vilka äppelsorter som används. Foto: Stefan Källstigen

Mustar för gott ändamål

Han gjorde ett inlägg i den lokala Facebookgruppen där han erbjöd sina tjänster. Den som vill ha äpplen mustade ringer och bokar en tid. I gengäld uppmanar han kunderna att swisha valfri summa till Stockholms katthem, som tar hand om hemlösa katter.

– Jag har ju tid så det passar bra. Jag behöver inte pengarna själv, men är volontär på Stockholms katthem, så då tyckte jag att det passade bra att man får swisha dit.

Hittills har det kommit ett tiotal personer i veckan. Grannar, klassföräldrar och före detta Stuvstabor.

FÄRSKPRESSAT. Här pressar Björn Une sina äpplen. Varje år ruttnar 265 000 ton äpplen i Sverige. Frukten är en outnyttjad resurs som förutom att mustas också kan förvandlas till biogas och biogödsel. Foto: Stefan Källstigen

En lövkorg blir omkring tio liter färdig must.

– De flesta kommer med ett par petflaskor och tänker inte på hur mycket det blir, säger Björn Une.

Björn lägger i hela äpplen med kärnhus och allt i krossen. På några minuter har de förvandlats till finfördelade äppelbitar. Han flyttar över dem till en press där saften pressas ur. En orangefärgad vätska sipprar ur och fylls på petflaskor.

– Mer närproducerat än så här blir det inte. Man känner sig lite som en världsförbättrare, säger Björn Une.

De senaste åren har intresset för att musta sina äpplen ökat markant.

– Jag tror att många får dåligt samvete över att äpplena ligger i trädgården och ruttnar. Det går inte att göra av med stora mängder äpplen på något annat sätt.

Guld i glaset. Den alldeles nypressade ­juicen smakar ljuvligt. Foto: Stefan Källstigen

Äppeljuice till mars

Musten här pastöriseras inte, utan är bara färskpressad.

– Den håller sig i kylskåp tre, fyra dagar. Men den går utmärkt att frysa i petflaskor. Vi dricker äppeljuice till frukost fram till mars.

Så tar du hand om dina äpplen

Musta. I Stockholmsområdet har en mängd musterier vuxit fram de senaste åren.

Dela med dig. I den lokala Faceboogruppen i Stuvsta har det även startats en bytestråd för frukt och bär.

Förädla. Baka, gör kräm och mos eller skär i skivor och torka i ugnen.

Lagra. Höst- och vinteräpplen går utmärkt att lagra om de förvaras svalt och kallt och du kan njuta av goda äpplen även i vinter.

Visa merVisa mindre