
HÄSTKRAFT. När skog ska röjas vid ett fornminne så behövs skonsamma metoder. "Inga andra maskiner skulle kunna göra det här jobbet utan att skada marken", säger Annelie Sjödin rån Järva trädvårdscenter, här med sin nordsvenska brukshäst Boyar. Foto: Mikael Andersson
Här blir 1500 kilo hästkrafter till arbetskraft vid Lovö kyrka
På en kulle ovanför Berga gård vid Lovö kyrka ska skogen fällas. Men skogsmarker riskerar förstöra mark och fornlämningar. Vad göra? Kalla in hederlig hästkraft förstås.
- Nyheter
- Publicerad 15:32, 13 mar 2020
Klättringen är brant och uppe på höjden vittnar en rest sten om att vi är på historisk, och därför extra skyddsvärd, mark. Det är inte ett lättjobbad terräng vid de bästa av väder men nu, efter en varm och blöt vintern, är marken porös och stövelstegen lämnar smackande ljud efter sig. Att fälla skog här är verkligen en utmaning.
Men fälla skog vill Statens fastighetsverk ändå göra. Lovö är ett naturreservat och här ska kulturhistoria, naturmiljö och friluftslivet värnas och utvecklas. Därför ska det bli en hage där får och kor ska kunna beta över de dryga 70 gravar som finns här.
Men att dra fram med vanliga skogsmaskiner är inget alternativ på platsen. Lösningen på dilemmat kom därför i form av 1 500 kilo hästkraft.
– Inga andra maskiner skulle kunna göra det här jobbet utan att skada marken. Men de här två herrarna är säkra kort. De är orubbliga, trygga och jobbar hårt, säger Annelie Sjödin.

KOLLEGOR. Ett samspel med mjuka ord och vänlig uppmuntran funkar bäst i arbetet med Boyar och Carltex. "Vi tänker snällt när vi jobbar med dem. Annat var det förr i tiden när hästar användes i skogsbruk. Då var det att piska på både häst och förare", säger Lasse Wiqvist. Foto: Mikael Andersson
Hon är hästförare och äger Järva trädvårdscenter, som anlitats av Statens fastighetsverk, för att avverka skogen på kullen. Utöver Boyar och Carltex har hon två andra nordsvenska brukshästar som jobbar vid Berga gård, och en som fortfarande tränas upp för att jobba med skogsbruk.
Tajt arbetslag
Hästarna, Annelie Sjödin och kollegan Lasse Wiqvist har jobbat här hela februari och räknar med att fortsätta fram till mitten på mars.
– Det gick inte att ta sig fram när vi kom hit. När allt är hugget har vi säkert tagit ner runt 2 000 träd, säger Lasse.
Det är ett tajt gäng som jobbar. Hästarna drar timret genom skogen, med stillsamma instruktioner och uppmuntran från sina förare: "Höger här". "Så backar vi lite". "Såja, ta i en gång till så lossnar det".
– Det måste vara ett samspel mellan oss och hästarna, det går inte annars. Och det ska vara trivsamt på jobbet, det går inte att tvinga någon att göra ett jobb, säger Annelie.
Skenande kundvagn
Hon har tränat dessa hästar sedan de var mycket små för att kunna klara av plötsliga händelser, höga ljud och nya situationer med jämnmod. En kundvagn som skenar nedför en backe och kraschar i diket någon meter ifrån hästarna, som hände vid ett jobb på Lidingö en gång, ska inte kunna rubba lugnet.
– Vi har till exempel kört slåtter vid motorvägen, 20 meter från trafiken. Då är det ett konstant buller från morgon till kväll, men hästarna tuffar på, säger Lasse.

SKONSAMT. De traditionella verktygen har används för att inte skada marken. Foto: Mikael Andersson

FÄLLD. Skogen vid Berga gård ska bli till en hage för betande djur. Foto: Mikael Andersson
Både Boyar och Carltex är 15 år gamla och i slutet av sina karriärer. De kommer kunna fortsätta i någon mån i drygt fem år till, om arbetet anpassas och är skonsamt. Sedan väntar pension.
Men än så länge stretar de vidare. Och de älskar att arbeta, berättar Lasse.
– Ibland får man hålla dem tillbaka för att de är så ivriga på att komma igång. Och de har åsikter om hur saker ska vara. Det kommer med åldern, det känner man ju själv också. Det är klart att arbetsmoralen kan avta efter en timme i en uppförsbacke, det kan det ju för oss alla. Men de är fantastiska på att jobba.
Skog ska bli hage för får och kossor

VETERAN. Annelie Sjödin har fem nordsvenska brukshästar i sin verksamhet på Järva trädvårdscenter. Carltex (på bilden) och Boyar är äldst i stallet. Foto: Mikael Andersson