Vid tre tillfällen mellan den 9 och 23 maj har representanter från förskolan Stella Nova och organisationen Verdandi turats om att laga mat på "Kökets torg".

För att göra detta möjligt har konstnären Elin Strand Ruins avgjutna 1970-talskök kompletterats med portabla spisplattor, kastruller – och så kockarna, förstås.

"Blir glad"

En av dem är Verdandis Faiza Rebandi. När Mitt i besöker Hallonbergsplan vid det tredje och sista tillfället slevar hon upp en portion linsgryta med bröd åt hallonbergaren Joyce Holgersson, som har lockats hit av doften.

– Man blir glad när man ser att folk är glada, säger Faiza.

Bland initiativtagarna fanns även centrumägaren Balder fastigheter. Bolagets områdesutvecklare Malin Lagerholm säger att aktiviteten har rymt flera fördelar. En av dem är alla möten mellan människor som har uppstått på parkeringen.

– Och tack vare de här kvinnorna som lagar mat har vi fått ta del av deras sociala nätverk. Det är fantastiskt bra, säger Malin Lagerholm.

Kostar inget

När maten dessutom är gratis kan man förstå att initiativet har fått folk på gott humör. Heve Hatam, även hon från Verdandi, konstaterar att alla som fått av linsgrytan "vill ha mer".