Rörelse. Fullt ös i Vikingahallen när de ukrainska barnen får komma dit och leka. Foto: Jimmy Karlsson

Här bjuder de Ukrainska barnen på spontanidrott

Skånela IF och Märsta IK ser till att ukrainska flyktingar får leka och utöva spontanidrott i Vikingahallen. – Hos oss i får de möjlighet att fokusera på att ha roligt och att bara få vara barn för en stund, säger Jimmy Karlsson.

  • Publicerad 10:48, 28 jun 2022

Det var som att se barn på julafton, jag tror verkligen att de behöver det här

Under sommaren ser Skånela IF och Märsta IK till att ukrainska flyktingar får en meningsfull fritid. De bjuder in barnen att leka och utöva spontanidrott i Vikingahallen på lördagarna till och med den sista juli.

Idén kom till när Jimmy Karlsson, som är barn- och ungdomssamordnare, i Skånela IF var på ett ärende i Arlanda Hotellby i Märsta. Där fick han se något som berörde honom ordentligt.

– De var massor med ukrainska barn som lekte på en parkeringsuppfart, i en grushög eller på de få provisoriska lekområden man satt upp. Det kändes som halvt kalabalik. Deras vardag är grå, långtråkig och sorglig. Jag ville ändra på det, i alla fall på det sättet jag har möjlighet till, säger Jimmy Karlsson.

Föreningarna hyr tider i Vikingahallen för spontanidrott med lek, rörelse och musik. Aktiviteten bedrivs under två timmar och bygger på glädje och valfrihet.

För detta har föreningarna sökt bidrag och sponsorer för att kunna täcka alla kostnader. De löser transporten med buss från Arlanda Hotellby till Vikingahallen och har flera ungdomsledare på plats per tillfälle. Dessutom serverar de ett mellanmål. För barnen är det givetvis gratis.

– Vi som ideella idrottsföreningar ser nu till att hjälpa, att ge dessa barn och ungdomar något att längta till och se fram emot. Hos oss i får de möjlighet att fokusera på att ha roligt och att bara få vara barn för en stund, säger han.

De är redan igång och har arrangerat spontanidrotten ett par lördagar. Något som varit mycket uppskattat och populärt bland de ukrainska barnen.

– Vi hade lagt ut bollar, innebandyklubbor, rockringar och allt möjligt kul. När vi släppte in dem sprang de runt och lekte och testade allt möjligt. Det var som att se barn på julafton, jag tror verkligen att de behöver det här, säger Jimmy Karlsson.

I ett förstaläge kör föreningarna över sommaren men vill fortsätta med projektet så länge som barnen bor uppe vid Arlanda Hotellby.

– Men det är inte alltid det finns tider och så i hallen. Vi hoppas att kommunen kan hjälpa till mer. Det här gynnar alla, säger han.

Över 800 ukrainska flyktingar bor i kommunen

Totalt bor över 800 ukrainska flyktingar i Sigtuna kommun.

De allra flesta bor i Migrationsverkets tillfälliga boenden. Många av dessa är barn.

Sigtuna kommun har tagit emot drygt 40 barn till grundskolan.

Dessa har hunnit skaffa ett mer långsiktigt boende.

Fler skolplatser förbereds till hösten för de som bor i de tillfälliga boendena.

Källa: Sigtuna kommun

Visa merVisa mindre

Nästan två miljoner resenärer från Arlanda

Nyheter Nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin Flygstrejk, pandemi och störningar i flygtrafiken i Europa. Trots det ökar resandet till och från Arlanda och antalet resenärer är nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin.tisdag 9/8 13:21

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Nyheter Ny lag. 7 av 21 från Ukraina har fått bostad Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på...fredag 5/8 10:25

Bensin: lägsta priset på fem månader

Nyheter På väg. Bensinpriset sjunker, men fortfarande högt Literpriset för bensin ligger under 20 kronor för första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina. – Det är fortfarande för dyrt, tycker en besökare som Mitt i pratar med på en bensinstation i Märsta.onsdag 3/8 16:00

”Inga vanliga svenne-bilar”

Nyheter Bilträff i Torsåker. Här samlas bilfantaster för att visa upp sina pärlor På gräsmattan intill The Nut House rullar bilarna in – och inte vilka bilar som helst. Först på plats är en Nash Metropolitan, årsmodell 1958 och en ombyggd BMW vid namn Alpina B6 3,5 årsmodell 1988.söndag 31/7 19:00