Här bjuder Anders på insektsmiddag i Bagis

Mjölmaskar, myror och syrsor står på menyn när Anders Engström i Bagarmossen bjuder in till middag. Tanken är att skapa större acceptans och få fler människor välja insekter som det nya proteinet.

  • Publicerad 19:24, 7 mar 2018

Det här är mitt lilla sätt att skapa acceptans

I det smala köket i Anders Engströms lägenhet i Bagarmossen är matlagningen i full gång. Vid bordet sitter fem män som nyfiket tittar på medan Anders mixar ingredienser till burgaren de senare ska få testa. Anders har öppnat sitt hem för de som vill veta mer om insektsmat.

– Det ska bli jättekul att få bjuda på en annorlunda matupplevelse. Det här är mitt lilla sätt att skapa acceptans, säger han.

I köket finns nyfikna nybörjarna men även inbitna insektsätare. En av dem är insektskocken Ola Albrektsson.

– Hur går det Ola? Sveriges myrexpert, säger någon och tittar ner på plastburken Ola håller i handen.  

– Bra, de är egenplockade myror från skogarna i Örebro. Det ska var närproducerat, säger Ola och ler.

Vill rädda världen

För menyn sticker ut. Idag serveras knäckebröd gjort på syrsa, mjölmasksburgare och sås på skogsmyra.  

– Eftersom jag är kock älskar jag att laga med nya råvaror, för mig är det där utmaningen ligger. Men just myrorna är en delikatessvara som inte ger så mycket protein, säger Ola.

Anders har i flera år haft ett intresse för insekter i mat och har under en lång tid varit en av de som hörs mest i debatten. När han inte beställer insekter för att äta hemma med familjen driver han bloggen Bugburger där han vill få folk att folk att få upp ögonen för insekter och få bort äckelkänslan kring djuren.

– För mig är det nog en medelålderskris, jag vill rädda världen. Ska vi leva som vi gör idag måste vi äta insekter. Sen älskar jag det kulturella med mat, varför ser vi en sak som mat och en annan inte, säger han.

Inte lagligt med insekter i Sverige

Men idag arbetar han mest med att få regelverket att förändras. För Livsmedelsverket står fast vid att ätbara insekter inte får säljas i Sverige, tvärtemot reglerna i vissa grannländer.

– I Finland och Danmark är det en insektsboom. Allt går framåt utom just regelverket och för Livsmedelsverket känner jag en ganska stor frustration, säger han.

Samtalen har överlappat varandra men när burgaren ställs på bordet infinner sig en tystnad från alla gästerna. Med blotta ögat ser det ut som en vegetarisk burgare, då de färska mjölmaskarna mixats med grönsaker.

– Smaken är det inget fel på men sen måste man bara kommer över tanken att det är larver, det fastnar lite i tänderna, säger Alfred Grimlund som testar insekter för första gången.

– Ja det påminner lite om popcorn, säger Anders.

Hans hopp om att insekterna ska bli en nya proteinkälla för svenskarna är stort. I vardagsrummet ska Anders odla sina egna mjölmaskar, i år kommer hans egna kokbok ut och löftet om att bjuda fler på insektsmiddag står fast.

– Klimatsmart mat ökar enormt och ju mer vi pratar om det desto mer normaliserat blir det. Det finns så många fördelar och jag hoppas vi kan samarbeta med Livsmedelsverket, säger han.

Vissa i sällskapet testade insekter för första gången men humöret var på topp. Foto: Maja Brand

Varför insekter är framtiden?

I 100 gram nötkött finns det 19-26 gram protein nästan lika mycket som finns i 100 g mjölmaskar som innehåller 14-25 gram protein.

Insekter släpper inte ut så mycket, om nästan inga, växthusgaser.

De kan odlas på höjden och sparar yta.

Krypen är rika på mineraler så som järn, koppar, zink, kalcium, selenium och magnesium. Eftersom man äter nästan hela insekten får man dessutom i sig fiber i form av kitin.

Insekter kan leva på restprodukter från skogen och andra industrier. Uppfödningslokalerna, som måste vara varma, kan värmas upp av spillvärme från industrierna och datahallar.

Flera svenska entrepenörer tillverkar och odlar produkter med insekter redan idag och i december startades den första branschorganisationen för insektstillverkare.

Här kan du läsa mer om Bugburger.

Visa merVisa mindre

Ägget i majonnäsen har även det bytts ut till mjölmask då den binder såsen på liknande sätt. Foto: Maja Brand

Anders Engström har bjudit in till middag för att fler ska få testa insekter i mat. Foto: Maja Brand

Mjölmasken är en av insekterna som är enklast att odla. I framtiden tror Anders Engström att krypet blir den nya proteinkällan. Foto: Maja Brand