Juniorer från Stockholms golfklubb med the Claret Jug. Foto: Läsarbild Stockholms golfklubb

Här besöker den åtråvärda golfpokalen Danderyd

Många golfares dröm är att få lägga vantarna på the Claret Jug, pokalen till den historiska tävlingen The Open. Under måndagen var the Claret Jug på besök i Danderyd.

  • Publicerad 10:47, 25 sep 2018

Den enda svenska golfare som stått som segrare på The Open och fått lyfta the Claret Jug är Henrik Stenson. Han skrev svensk golfhistoria 2016 när han blev den första manliga svensken att vinna en major. För det fick han sedan motta Jerringpriset samma år.

Under måndagen fick fler svenskar chansen att få sin bild förevigad med pokalen då den var på besök på Stockholms golfklubb i Kevinge. Och över 100 personer besökte klubbhuset för detta tillfälle.

– Nyfikenheten på The Claret Jug var stor. Båda unga och gamla ville komma nära och fotograferas med pokalen. Vår juniorverksamhet lockar hundratals unga att prov och lära sig spela golf. Men traditionerna är viktiga och därför var många intresserade när en klassisk pokal som The Claret Jug kom på besök, säger Jonas Widegren som är klubbchef på Stockholms golfklubb.

Fyller snart 150 år

Första gången the Claret Jug delades ut var 1872 och sedan dess har flera storspelande golfare fått sitt namn inristat på pokalen. Men det var inte den enda pokalen med ett historiskt värde som fanns på Stockholms golfklubb igår.

Stockholms golfklubb bildades 1904 och spelar sedan 1932 på Kevingebanan i Danderyd. Sedan lång tid tillbaka gör golfare upp om klassiska pokaler.

Årets KM i matchspel vanns av sextonårige Axel Billfalk. För detta vann han Engelska Pokalen, skänkt av den Engelska flottan 1922.

Sänder Ryder Cup

Golftävlingen Ryder Cup som spelas mellan Europa och USA drabbar samman på Golf National utanför Paris i helgen. Stockholms golfklubb sänder tävlingen på storbildsskärmen i klubbhuset.