Semlor. Sven Gunnar Appelgren gör semlor på Lillebrors bageri på löpande band. Foto: Pekka Pääkkö

Här bakades 10 000 semlor – på en dag

Vare sig man gillar semlor eller inte går fettisdagen ingen förbi. Så här såg det ut runt om på stan på semlornas dag.

  • Publicerad 20:38, 16 feb 2021

Till Lillebrors bageri på Rörstrandsgatan ringlade kön lång för bageriets semlor. I år bakas 10 000 bullar under fastlagsdagen den 16 februari.

– Det är svårt att tro att man hinner göra så många som 10 000 semlor. Men det kommer att gå, säger Erik Seger, ägare till bageriet, när Mitt i besöker bageriet på fastlagsdagens eftermiddag.

FULL PLÅT. Sven Gunnar Appelgren gör semlor på Lillebrors bageri på löpande band. Foto: Pekka Pääkkö

Det är kunderna som gör att bagarna klarar att göra så många, menar han.

– Så länge folk kommer hit och köar för att köpa semlor levererar vi. Det blir lite som julafton för oss i bagerisvängen och vi är stolta att kunna leverera.

Bageriet har kallat in tre gånger så många som bakar som under vanliga arbetsdagar.

Sven Gunnar Appelgren är en av bagarna som ringlar grädde över mandelmassan – om och om igen.

KÖGÖTGATAN. På Södermalm ringlade kön lång. Foto: Ella Söderberg

Även på Södermalm var suget efter en bulle fylld med mandelmassa stor. Så här såg det ut på kvällen utanför Gunnarsons konditori.

SÄKERT AVSTÅND. Folk höll avstånd och kön ringlade över Medborgarplatsen. Foto: Pernilla Fagerström

Även vid Medis var det många som ville köa länge för att få lägga vantarna på ett bakverk. Här var det en semla från Sebastien alla ville ha.

Laddat. Även i Sundbyberg var det kö. Solnabon Astrid Molander har laddat med en semla i veckan. Foto: Olle Anrell

Astrid Molander från Solna var en av många som stod i den långa kön till Droppens konditor på Tulegatan i Sundbyberg. Hon hade faktiskt tjuvstartat lite.
– Vi har varit här en gång i veckan den senaste tiden och laddat upp, erkänner hon.

– De gör semlor med saftigt bröd här. Och mycket mandelmassa.

Spånga. Foto: Privat

Även i Spånga bildades en kö utanför konditoriet.