Stockholms stad gör kontinuerliga vattenprover vid sina badplatser efter EU:s badvattendirektiv. På den östra delen av Smedsuddsbadet, mot udden, har vattenkvaliteten varit ojämn senaste åren.

– Det har varit så varierande och dåliga vattenprover att man har kommit fram till att det ska vara avrådan från bad där hela säsongen, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoinspektör vid miljöförvaltningen.

I mitten av juni visade nya tester att det återigen var otjänlig vattenkvalitet vid den östra sidan av badet på grund av höga halter av avföringsbakterier. Det ledde till att staden då också utfärdade en mer kortsiktig badavrådan.

Tester som sedan gjordes 20 juni visade dock att vattnet var okej både vid den östra och västra delen. Därmed försvann den kortsiktiga avrådan. Den 27 juni kom nya testsvar som visade att vattnet återigen var otjänligt.

– Det är inga förbud, utan avrådan från bad. Jag brukar säga att bada får du göra överallt, men drick inte vattnet och undvik kallsupar, säger Jerzy Slazak på frågan om man ska bada eller inte.

Även när vattenkvalitén är otjänlig är det ofarligt att bada eftersom avföringsbakterierna inte tränger in i huden, enligt Jerzy Slazak. Bakterierna kan dock vara farliga om de kommer i matsmältningssystemet vilket kan leda till diarré, kräkningar och magont.

– Det som kan vara riskabelt är om små barn får i sig vattnet. För dem kan effekten komma snabbare och bli kraftigare än hos vuxna.

Kanadagässen förstör

Att vattnet är sämre på östra delen av Smedsuddsbadet beror främst på att vattenomsättningen är bättre vid bryggan på den västra sidan.

– Det är lite stängt och lugnare vid udden, så om det finns bajs med i bilden stannar det lättare där. När jag var där senast var det också en flock kanadagäss som huserade på östra sidan och det blir mer och mer uppenbart att det är just sjöfåglar som ofta är orsaken till dåliga vattenprover.

Staden tar nya prover vid badet idag, torsdag 30 juni och svaret på det kommer på måndag,