Bilder i polisens förundersökning visar hur mordet i Rinkeby gick till. Foto: Mitt i/ polisens fup

Här avlossas de dödande skotten inne i pizzerian

Mannen i 20-årsåldern hann inte reagera innan skytten höjde sin pistol. Sedan avlossades skotten inför vittnen och familjer som satt och åt på pizzerian i Rinkeby. Idag åtalades en 17-åring för mordet – som tros vara en del av en gängkonflikt i Järva.

  • Publicerad 18:17, 30 okt 2018

Det var strax efter klockan 18 den 8 januari i år. Inne på pizzerian satt flera ungdomar och familjer och åt när en 16-årig pojke öppnade dörren. Innan den slagit igen bakom honom har han hunnit rikta vapnet mot en man i 20- årsåldern.

Skott avlossas. Flera skriker, några kastar sig ner på golvet och bord välter.

Så menar polis och åklagare att mordet inne på pizzerian utfördes.

Idag har 16-åringen fyllt 17 år och under tisdagen åtalades han, misstänkt för mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

– Mordet var en hämnd för ett annat mord som inträffade en vecka tidigare i ett garage i Rinkeby, sa, kammaråklagare Olof Calmvik, tidigare till Mitt i.

 

Omfattande och svår utredning

17-åringen häktades i mars, men på grund av hans låga ålder omhändertogs han enligt LUV, lagen om vård av unga. Han häktades dock på nytt i september kort innan åtal väcktes. Han har nekat till anklagelserna. I flera förhör har han fått över 50 frågor och svarat likadant på nästan alla: ”Inga kommentarer”. Förundersökningsledaren undrar till slut: ”Kommer du att svara inga kommentarer på alla våra frågor”

17-åringen: ”Ja”

– Det har varit en svår och omfattande utredning och vi har använt väldigt mycket resurser, säger Olof Calmvik.

Polisens förundersökning är över 3 000 sidor där har de kartlagt 17-åringen och hans vänner, via bland annat sociala medier, beslagtagna telefoner, bilder och filmer. Polisens övervakningskamerorna har, enligt Olof Calmvik, varit en stor hjälp i utredningen.

Det misstänkta mordvapnet hittades i ett källarförråd i Rinkeby tillsammans med två andra vapen och narkotika.

Enligt Olof Calmvik har mordet kopplingar till en gängkonflikt som pågått i Järva sedan 2015. Konflikten startade med ett bråk om ett rånbyte som slutade med två mord på kort tid. Konflikten tros ha lett till ytterligare en rad mord och flera skjutningar i Järva.

Både 17-åringen och mannen i 20-årsåldern, som sköts i garaget i Rinkeby, tillhörde enligt polisens utredning två olika falanger av unga kriminellt belastade personer.