Albert Denha, klimatsmart kock vid förskolan Stångholmsbacken 97-99. Foto: Pekka Pääkkö

Här årets läsarsucéer på nätet

Mitt i Söderort ser tillbaka på året som gått. Här är tre av läsarsuccéerna på nätet, under 2017.

  • Publicerad 08:30, 31 dec 2017

Albert Denha lagar mustig morotssoppa till barnen, när Mitt i kommer på besök.     Foto: Pekka Pääkkö

1. Förkolekock lagar klimatsmart mat

Klimatsmart mat är en självklarhet för Albert Denha, kock vid förskolan Stångholmsbacken 97–99 i Vårberg. När han väljer råvaror till barnens mat tänker han mycket på klimat och miljö – men självklart också på att det ska smaka gott. Han lär också ut vad han kan till andra förskolekockar.

Andreas Bylger, Icahandlare i Sätra centrum.        Foto: Christian Johansson

2. Icahandlare larmade lokalpolitikerna

I april skrev Icahandlaren Andreas Bylger ett öppet brev till stadsdelens politiker med krav på bättre ordning i Sätra centrum. Han var trött på hotfulla ungdomsgäng, stölder, rån och knarkhandel. Det tog skruv. Politiker, tjänstemän, centrumägare och lokalpolis gick samman för att hitta lösningar som skulle göra centrum tryggare.

Några ordningsvakter eller kameror har det inte blivit. Däremot har centrumägaren lånat ut lokaler till ideellt drivna ungdomsgården Trygga Sätra, som öppnade i höstas, och stadsdelsförvaltningens medborgarvärdar finns i Sätra centrum varje vecka. Polisen prioriterar också centrumet, men har inte tid att vara på plats så mycket som man skulle vilja.

Sätraskolan.      Foto: Anna Z Ek

3. Anklagelser om rasism i skola

Lärare och före detta lärare på Sätraskolan larmade i höstas om rasism bland en liten grupp pedagoger. Efter Mitti:s artikel skapade Sätraskolans ledning en handlingsplan mot kränkningar. I den ingick bland annat en psykosocial enkät bland personalen och samtal med elever om vikten av att berätta om de utsätts för verbala eller fysiska kränkningar.